Oude stoel wordt bloembak

Oude stoel wordt bloembak

Geef een oude stoel een tweede leven: als bloembak! Door een op maat gemaakte bloembak van gaas te vullen met de mooiste seizoensbloeiers maak je van een oude, saaie stoel een fleurige aanwinst op het erf, bijvoorbeeld bij de deur. Alie van Veldhuizen laat zien hoe je dat doet.

Dit heb je nodig:

  • oude stoel
  • schuurpapier
  • kwasten
  • verf/(spuit)lak
  • volièregaas (met vierkante mazen)
  • binddraad plus tang
  • binnenband fiets
  • vuilniszak
  • (zak) potgrond
  • diverse nazomerbloeiers

Zo ga je te werk:

  1. Gebruik voor dit projectje een stoel waarvan de zitting eenvoudig kan worden verwijderd, zoals een rieten of biezen zitting of webbing. Neem de zitting weg en schuur de rest van de stoel op. Verf of spuit deze (indien nodig tweemaal) in een frisse kleur, die past bij de bloemen en planten die u wilt gaan gebruiken. Lak de stoel eventueel af met een blanke lak om hem te beschermen tegen vocht.
  2. Terwijl de lak droogt, maak je de bloembak van volièregaas. Meet hiervoor alle zijden van de stoel op, daar waar de zitting zat. In dit voorbeeld is de totale lengte van de vier zijden 150 centimeter. Alie knipt daarvoor een strook gaas van 150 x 30 centimeter. Pas de maten aan je eigen stoel aan. 30 centimeter is exact 24 mazen hoog. Alie vouwt het gaas dubbel, waarbij ze de mazen verdeelt: elf mazen voor de hoogte van de zijkant, dertien mazen voor de bodem. Ze telt uit na hoeveel centimeter en mazen ze de hoek van de bak moet maken. Hiervoor knipt ze het gaas in het bodemgedeelte dertien mazen in en vouwt dit om. De stukken gaas van de bodem overlappen elkaar. Herhaal dit bij alle hoeken. ‘Naai’ de naad, waar het gaas weer bij elkaar komt, vast met binddraad. Zet ook het gaas van de bodem her en der vast met draad.
  3. Knip de fietsband in lange dunne repen, iets smaller dan de hoogte van de maas (circa 1 centimeter, aangezien de mazen van volièregaas meestal 12 x 12 millimeter meten). Hiermee weef of rijg je de bloembak dicht. Knip aan het uiteinde van de reep een spits puntje, om het rijgen te vergemakkelijken. Begin aan de achterzijde van de bloembak onderaan met het rijgen van de band door de mazen, steeds om en om. Ga helemaal rond en eindig aan de binnenzijde van de bak. Laat ongeveer vier centimeter zitten en knip de rest van de reep af. Lijm het begin en het eind van de reep eventueel op elkaar vast. Ga verder met rijgen op de tweede rij, maar let op dat je hier verspringt. Dus waar je net de reep naar binnen stak, moet hij nu naar buiten komen, en andersom. Op deze manier ontstaat er een ‘metselverband’. Herhaal met alle elf rijen.
  4. Plaats de bloembak in de stoel, met de bovenzijde op gelijke hoogte met het zitgedeelte. Hecht de bak op de hoeken stevig vast met bindddraad. Doe dit ook in het midden van de zijden, voor extra stevigheid. Bekleed de binnenzijde van de bloembak met een vuilniszak, of leg de zak met potgrond in de bak en snijd deze open. Vul de vuilniszak met potgrond, of zet de seizoensplantjes direct in de zak met potgrond.

Alie’s tips

Geen oude stoel? Op rommelmarkten en bij de kringloop vind je vaak voor weinig een geschikt exemplaar.

Gebruik overhangende plantjes zoals siergras of klimop langs de rand van de bloembak om de bevestigingsdraden aan het zicht te onttrekken.

Gebruik gerust wat hogere planten of bloemen, zij vinden steun bij de rugleuning.

Prik wat kleine gaten in de bodem van de vuilniszak of zak met potgrond, voor een goede afwatering.

Heeft je stoel voldoende ruimte? Schrijf of schilder (eventueel met behulp van carbonpapier en een sjabloon) je familienaam, een welkomstgroet, of je huisnummer op de voorzijde van de rugleuning.


Esther van Middendorp
Door
Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.