Oud en nieuw in boerderij uit 1652

Oud en nieuw in boerderij uit 1652

369 jaar oude gebinten en spanten in een strakke inrichting in grijs, zwart en wit. Op papier lijkt het een tegenstelling, in werkelijkheid vullen ze elkaar aan en vormen ze de basis voor een sfeervol huis. Het thuis van Gerben en Ursula Cleef en hun kinderen Sieb (17) en Juul (14). In de historische boerderij in de bossen bij Drunen (NB) wonen zij op eeuwenoude familiegrond. 

zwarte keuken met een wit aanrechtblad
Het raam (rechts) in de keuken is een oude staldeur, die ooit is dichtgemetseld en gelukkig weer opengemaakt mocht worden. Via de deuren (links) kom je in de hal, van waaruit het voorhuis bereikbaar i

Oeroude gebinten

Wat vroeger de potstal was, is nu woonkeuken en living. Een heerlijke grote ruimte. De eeuwenoude gebinten en spanten zijn overal zichtbaar. “Waar het kon hebben we ervoor gekozen de gebinten vrijstaand te maken.” Het oeroude hout geeft de ruimte veel karakter. Ursula, die een passie voor interieurstyling heeft, koos voor een basis in grijs, wit en zwart. “Dat past perfect bij de historie van dit pand. Mijn stijl is minimalistisch, maar wel warm en sfeervol. Waar je ook zit of kijkt, je ziet altijd de gebinten.” Elk gebint wordt vanuit de vloer uitgelicht door een spotje. “Dat zijn de enige lampen in huis die altijd aan staan. Heel subtiel, maar met een groots effect.” In het hout zitten nog spijkers uit vervlogen dagen en ook de sleetse resten van de witte kalk waarmee de gebinten jaarlijks werden opgefrist na het leeghalen van de potstal zijn deels zichtbaar. 


Ook in de moderne badkamer zijn de authentieke spanten zichtbaar.


De trap in de keuken, waar Gerbens oma haar messen op sleep.

Authentiek voorhuis

Het voorhuis is nog volledig origineel. Op de oude gootsteen is een nieuwer keukenblok geplaatst, maar de oude koperen kranen en de oude pomp zijn bewaard gebleven. In de estriken op de vloer zijn slijtsporen zichtbaar. In de 367 jaar oude trap zijn de treden rondgesleten, behalve twee wat dikkere treden. “Gerbens oma had haar mes zo vaak geslepen aan de treden dat ze in 1950 vervangen moesten worden.”
De gebinten in het voorhuis zijn zichtbaar genummerd, in tegenstelling tot die in de stal. “Misschien was het hier ingewikkelder”, denkt Ursula. Dankzij het beheer door de stichting en de Heemkundige Kring zijn er veel naslagwerken beschikbaar van de boerderij, met foto’s van familieleden die in het voorhuis woonden. Vrijwel alles wat op de foto’s te zien is, is nog herkenbaar aanwezig. Behalve in de zijkamer, daar hebben ooit de bedstedes gezeten. “Hier is Gerbens oom Karel nog geboren. We zijn van plan om het voorhuis ooit nog eens helemaal in ere te herstellen. Momenteel gebruiken we het voornamelijk als opslagruimte.”
Behalve grijs en wit zijn er geen kleuren in huis te vinden. Ook hangt er maar een enkel schilderij aan de muur. “Meer heeft dit huis ook niet nodig. Er is al zo veel te zien. Kleur breng ik aan met accessoires en bloemen, dat vind ik heerlijk om te doen. Door de grote ramen komt de natuur rondom de boerderij altijd al binnen, waar je ook kijkt.”


Op de oude gootsteen is een nieuw keukenblok geplaatst, de koperen kranen en de pomp zijn origineel.

Vanaf het begin deelt Ursula de verbouwing en het interieur van de boerderij via Instagram. “Ik kreeg steeds meer vragen. Aangezien interieurstyling altijd mijn passie is geweest, heb ik besloten om van mijn hobby mijn werk te maken. Na een cursus vastgoedstyliste geef ik nu advies via @interieur_1652 op Instagram en online via www.interieur1652.nl. Meer van de boerderij is te zien op Instagram: @boerderij­_1652”.

Fotografie: Sietske de Vries


Esther van Middendorp
Door
Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.