Buitenwonen: Van de stad naar het platteland
Van de stad naar het platteland verhuizen voor het buitenleven, een flinke stap en verandering van je leven. Dit is wat Brigitte vorig jaar heeft gedaan. Ze is van een bovenwoning midden in het stadscentrum van Arnhem naar een woonboerderij in het kleine plaatsje Loil verhuisd. Daar woont ze nu samen met haar vriend, dochter en 2 katten.
Nog meer genieten van de natuur
Samen met haar vriend (Frans) wandelde ze regelmatig over klompenpaden. Wandelend langs de mooie natuur, boerderijtjes en rustige gebieden, fantaseerden ze hoe het zou zijn om zelf op zo’n plek te wonen. Ze kwamen er al snel achter dat ze er hetzelfde over dachten. ‘’Vooral hoe we dan nog meer kunnen genieten van de natuur, vogels, rust, ruimte en het hele buitenleven’’, vertelt Brigitte.
Hoe kom je aan zo’n woonboerderij?
Na al het fantaseren over het buitenleven begon ook het echte werk. Brigitte en haar vriend maakte al snel een afspraak met een hypotheekadviseur om te kijken wat haalbaar zou zijn. De huizenmarkt in begin 2022 was erg opvallend, je kon enorm veel vragen en ook krijgen voor een huis. De mogelijkheden waren daarom ook groter dan gedacht en het was een kwestie van nu of nooit, want de huizenmarkt stond niet stil. Na meerdere keren geboden te hebben op huizen is het uiteindelijk gelukt.
Tips voor het zoeken van een huis:
- Sluit niet zomaar mogelijkheden uit, soms kan het zo zijn dat je budget groter is dan dat je had gedacht.
- Gebruik Funda om te zoeken.
- Breid je zoekgebied zo ver mogelijk uit. Misschien ligt jouw droomhuis wel een klein stukje verder dan je eigenlijk in gedachten had.
- Zorg dat je de eerste bent. Plan meteen een bezichtiging en doe ook snel een bod.
- Bepaal welke eisen echt heel belangrijk zijn en welke minder belangrijk zijn. Hoe meer eisen, hoe lastiger het wordt.
- Meld je aan bij een lokale makelaar, dan krijg je direct mails van het lokale aanbod.
- Schrijf een handgeschreven, persoonlijke brief naar de verkopende partij wanneer je een bod doet.
- Kijk hoeveel er is geboden op verkochte huizen in de regio, dan kun je uitrekenen hoe veel je moet bieden.
’Je weet wat je achterlaat, niet waar je heen gaat’
Een lastige keuze, dat was het ergens wel. “Je hebt nooit garantie op een juiste keuze, je weet wat je achterlaat en niet waar je terechtkomt’’ legt Brigitte uit. Maar ze wist ook dat het belangrijk is met wie je ergens woont, niet alleen waar. Met haar kinderen en vriend in de buurt, is Brigitte sowieso gelukkig.
Advertorial
Unieke jubileumactie
Molenaar bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met een unieke actie. Profiteer nú van jubileumkorting tot €1.000 op jouw toekomstbestendige badkamer.
Verbouwen en isoleren
De woonboerderij van Brigitte is net als veel andere oude huizen/boerderijen niet goed geïsoleerd. Het huis is verder in goede staat om in te gaan wonen en met een aantal kleine aanpassingen is het voor Brigitte al haar droomhuis. Voor haar is het huis een langetermijnproject. Wanneer het kan, gaat ze wat verbouwen of aanpassen. Maar voor nu is ze al tevreden met de staat van het huis.
Tips voor verbouwen en isoleren:
- Bekijk welke maatregelen het meest effectief zijn. Per huis verschilt het welk gedeelte het meest effectief is om te isoleren. Bij een vrijstaand huis zijn dat bijvoorbeeld de buitenmuren.
- Laat een oude woning eerst goed checken door een specialist. Als er bijvoorbeeld nog scheuren of barsten in de buitenmuur zitten, kan vocht je isolatielaag aantasten.
- Stel prioriteiten. Wat wil je echt heel graag verbouwen, en wat kan nog wel even wachten?
- Bekleed met watervaste wandpanelen of verf. In een oud huis kan het snel vochtig worden en dit kan zonder watervast materiaal aangetast worden. Vooral in de badkamer of keuken is dit belangrijk.
- Verbouw van buiten naar binnen. Laat eerst de buitenkant goed checken en laat doen wat nodig is. Stel dat het dak niet in goede staat is en gaat lekken, terwijl je net de muren opnieuw hebt geverfd. Erg zonde!
- Is er nog niet genoeg geld om het hele huis meteen te isoleren, denk dan klein. Want alle kleine beetjes helpen. Denk aan radiatorfolie achter de verwarming, of plaats tochtstrips rondom ramen en deuren.
Het leven op een woonboerderij
Brigitte woont inmiddels al meer dan een jaar op haar woonboerderij. ‘’Mijn paradijs’’, noemt ze het. Er zijn verschillende dingen die het voor haar een paradijs maken, ‘’Altijd een plekje in de zon, veel verschillende, mooie bloemen en planten, vrolijk fluitende vogels, insecten die druk zijn met eten zoeken, allemaal mede-genieters van mijn paradijs, medebewoners die ook zorgen voor mijn geluk.’’
Daarnaast vindt ze het buitenleven een heel vrij en rijk gevoel geven. “Rondom het huis wandelen, de ruimte, de vrijheid, mijn eigen stukje land waar ik mee mag doen wat ik wil.’’ Dit geeft haar een groot gevoel van geluk, vertelt Brigitte. Ze heeft het gevoel dat geluk vinden op haar woonboerderij eenvoudiger is, het is dichterbij en je hoeft er niet naar te zoeken. Dit alles maakt voor Brigitte het buitenleven zo geweldig.
Dieren in de tuin
Bij het huis hoort ook een grote tuin. Brigitte en haar vriend houden ervan om hun tuin zo prettig en vriendelijk mogelijk te maken voor dieren. Ze delen een aantal tips om van je tuin ook een paradijs voor dieren en insecten te maken:
- Plaats een (Gelderse) haag, dat is goed voor de insecten en vogels in je tuin.
- Zaai veel wilde bloemen voor de insecten in de zomer.
- Zaai rode en witte klaver, hier zijn hommels dol op.
- Ruim je tuin niet te veel op. Laat hopen, gevallen bladeren, takken enz. liggen voor de egels. Die hebben daar beschutting en ook voedsel.
- Leg veel zonnebloempitten neer voor de vogels, die bevatten namelijk veel natuurlijke vetten.
- Laat uitgebloeide bloemen staan/liggen, de zaden bevatten veel voedsel voor dieren.
- Hang een vleermuiskast op. Dit is een fijne, veilige verblijfplaats voor de vleermuizen
De juiste keuze
De vraag of Brigitte de juiste keuze heeft gemaakt om naar een woonboerderij te verhuizen, daar durft ze zeker ja op te zeggen. Ooit terug naar de stad? Dat sluit ze niet uit. ‘’Wie weet als ik te oud ben om in de tuin te werken en ervan te genieten. Ik hou van de stad, dus dat sluit ik nooit uit.’’ Maar voor nu is ze van plan om nog vele jaren te genieten van haar paradijs.
Isa is altijd druk bezig met fantaseren over haar toekomst en heeft grote dromen. Schrijven, presenteren, fotograferen, interviewen en alles wat met het vak journalistiek te maken heeft vindt Isa geweldig om mee bezig te zijn.