Column: Kerstboom

Column: Kerstboom

Sommige mensen hebben er een hekel aan, maar ik hou echt van een kerstboom in huis. Meestal koop ik de boom bij een jonge jongen een paar straten verderop; hij is een paar jaar geleden een handeltje begonnen met kerstbomen op de oprit van zijn ouders. De jeugdige entrepreneur bleek een verkoper-in-de-dop, want elk jaar zie ik zijn onderneming groter en groter worden. Toen mijn kinderen nog klein waren, ging ik met de bakfiets naar hem toe en ging de boom, hup, met de kinderen in de bak mee naar huis. Tegenwoordig gaat de boom mee achterop de fiets, of – als ik een vrij fors exemplaar heb uitgezocht – gebruik ik de thuisbreng-service van mijn buurjongen.

De versieringen in mijn boom vormen een ongebruikelijke verzameling kerstdecoratie. ‘Eclectisch’ zou je dat met een mooi woord kunnen noemen. ‘Bijeengeraapt zooitje’ is een andere omschrijving, maar het komt op hetzelfde neer. Jarenlang nam ik kerstversieringen mee van vakantiebestemmingen en als een vriendin naar een bijzondere plek op vakantie gaat, vraag ik nog steeds: “Neem alsjeblieft de raarste kerstbal mee die je kunt vinden.”

Dit jaar kunt u mijn kerstboom, eigenlijk per ongeluk, in Landleven bewonderen. Toen fotograaf Otto bij mij thuis de arretjescake kwam fotograferen had ik van tevoren niet bedacht dat hij het leuk zou vinden om dat bij de kerstboom te doen. De boom staat op de achtergrond van de foto, maar bij nadere inspectie is mijn verzameling toch wel te zien. Een glitterbiggetje, de Big Ben uit Londen en een uit de kluiten gewassen paddenstoel. Maar vooral versieringen die met eten te maken hebben. Een Hans-en-Grietje-snoephuisje, een tompouce, een kerstkoek, een donut, een cupcake en een peperkoekmannetje. Het lijkt wel een goed gevuld kerstpakket dat uitgestrooid is over mijn boom. Wat alleen nog ontbreekt is een kerstversiering van een arretjescake. Misschien vind ik die binnenkort wel, en hangt hij volgend jaar in mijn boom te prijken!

Persoonlijk verhalen

Persoonlijke verhalen vanuit het warme hart van haar huis. Culinair redacteur Klaske geeft dit jaar elke maand een kijkje in haar keuken. Deze column verscheen in Landleven december. Deze editie kunt u hier bestellen.

Fotografie (foto Klaske): Otto Kalkhoven


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."