Tips voor een egelvriendelijke tuin

Tips voor een egelvriendelijke tuin

Egels spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van de tuin. Ze houden de slakkenpopulatie onder controle en eten insecten. Helaas hebben egels het steeds moeilijker door het verdwijnen van hun natuurlijke leefomgeving. Maak het verschil en maak jouw tuin egelklaar! Met deze tips maak je de tuin egelvriendelijk.

Het seizoen van afvallende bladeren en uitgebloeide borders is voor sommigen het jaargetijde dat vooral bestaat uit vegen, harken, maaien, blazen, knippen, snoeien en opruimen. Door iets minder fanatiek aan de slag te gaan en de tuin, plaatselijk, een tikkeltje te laten verwilderen, maak je de egel blij.

Zo maak je de tuin egelklaar

  1. Laat bladeren en tuinafval liggen. Deze dienen als schuil- en overwinteringsplek voor egels. Beperk ook snoeien en maaien tot een minimum.
  2. Plaats een egeltrappetje in vijvers, zwembaden, poelen of sloten zodat egels zichzelf op het droge kunnen krijgen. Een rand van kippengaas werkt ook. Egels kunnen zwemmen en klimmen, maar steile wanden kunnen fataal zijn.
  3. In een egelvriendelijke tuin controleer je op de aanwezigheid van egels voordat je het gras gaat maaien.
  4. Is het erf omheind met hekwerk, maak hierin dan gaten van minstens 13 x 13 centimeter zodat egels op zwerftocht vrije doorgang hebben. Een haag als tuinafscheiding doet dat uiteraard en biedt tevens een fijne schuilplek.
  5. Egels raken gemakkelijk verstrikt in netten. Gebruik ze liever niet of hang ze zo hoog mogelijk, minstens vijftien centimeter boven de grond.
  6. Sluit keldergaten langs de gevel van het huis of de schuur af, zodat egels er niet in vallen. Bijvoorbeeld met een rooster of gaas.
  7. Egels gaan op pad om voedsel te zoeken en dwalen daarbij wel eens een tuinschuur of kas in. Check op hun aanwezigheid voordat je deze voor langere tijd afsluit.
  8. Om egels de winter door te helpen, kun je zelf een egelhuis bouwen. Plaats dit huis op een beschut plekje, bijvoorbeeld onder een boom of in de struiken. En dan maar hopen dat de egels het erf én het egelhuis weten te vinden. Kijk hier voor de bouwbeschrijving van het egelhuis.

Esther van Middendorp
Door
Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.