Feestelijke kerstbroodjes met honing en boter
Zacht van binnen, licht krokant van buiten en versierd alsof het kleine cadeautjes zijn: deze kerstbroodjes zijn een echte traktatie op de feestdis. Serveer ze warm uit de oven voor een extra luxe gevoel.
Ingrediënten
- 240 ml lauwwarme melk
- 1½ tl instant gist
- 1 el honing
- 345 g bloem
- 2 tl zout
- 2 el boter, gesmolten en afgekoeld
- 1 ei, losgeklopt
- 4 tl verse rozemarijn, fijn gehakt
Voor het sausje
- 2 el boter
- 150 g honing
Ter garnering
verse dille, verse peterselie, roze peperkorrels, zoutvlokken
Bereidingswijze
Meng de melk met de gist en de honing in de kom van een keukenmachine en roer tot de gist is opgelost. Laat het mengsel ongeveer vijf minuten rusten. Voeg de bloem toe en meng met de deeghaak op de laagste stand enkele minuten. Voeg, terwijl de mixer aanstaat, het zout en de boter toe. Laat weer enkele minuten draaien, voeg dan het ei en de rozemarijn toe en meng deze er ook door. Zet de mixer stil en schraap de zijkanten van de kom schoon. Zet de mixer nu op de middelste stand en kneed het mengsel in zo’n vijf minuten tot een mooi, elastisch deeg.
Haal het deeg uit de machine en bol het op tot een mooie bol. Leg het in een ingevette kom en bedek het met een vochtige theedoek of huishoudfolie. Laat rijzen op een warme, vochtige plek tot het in volume verdubbeld is (minimaal een uur).
Bekleed een brownie-bakvorm met bakpapier. Maak ondertussen ook het sausje. Laat de boter smelten in een pannetje en voeg zodra de boter gesmolten is de honing toe. Blijf roeren tot het geheel glad en vloeibaar is. Giet ongeveer driekwart van dit sausje op de bodem van de bakvorm. Haal het gerezen deeg uit de kom en verdeel het in twaalf gelijke stukken. Vorm er mooie bolletjes van en verdeel deze gelijkmatig over de bakvorm. Bedek de deegbolletjes met huishoudfolie en laat nog eens een half uur rijzen. Bestrijk de bolletjes vlak voor het bakken met een laag van het sausje. Decoreer zoals het voorbeeld met kleine stukjes verse dille, verse peterselie, roze peperkorrels en zoutvlokken. ‘Plak’ de blaadjes zorgvuldig op de broodjes en bestrijk ze daarna nog eens voorzichtig met het sausje. Bak de broodjes in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar in een op 200 graden voorverwarmde oven.
Fotografie Otto Kalkhoven
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."