Column: Klikken door de seizoenen
Zo’n vijftien jaar geleden gebruikte ik nog een fotocamera. Een kleine compact-camera die ik mee kon nemen in mijn handtas en een heuse digitale spiegelreflexcamera voor als de foto’s serieus mooi moesten zijn. Nu liggen deze camera’s te verstoffen in de kast. Ik gebruik, waarschijnlijk net als u, alleen nog maar mijn telefoon om foto’s mee te maken. Die telefoon heb ik immers altijd bij me en de kwaliteit doet zeker niet onder voor die van de camera’s van vijftien jaar geleden.
Het gevolg hiervan is wel dat ik te pas en te onpas foto’s maak. Ergert u zich er weleens aan als de persoon naast u in een restaurant eerst foto’s maakt van zijn of haar eten? Helaas ben ik die persoon. Irritatie op de markt omdat er zo’n ijdeltuit de aardbeien staat te instagrammen? Sorry, dat ben ik. IJsjes bij zonsondergang, selfies met bubble tea tijdens een dagje in de stad of een koffie in de moestuin? Schuldig.



Als ik zo terugblader, lijkt het soms alsof ik me laat leiden door de waan van de dag. Maar bij betere beschouwing zijn al deze foto’s een soort visueel dagboek voor mij. Wat heb ik toen gegeten in dat restaurantje en kan ik het zelf thuis ook maken? In oktober zie ik in dit camera-dagboek opeens zelfgebakken kaneelbroodjes en kardemombroodjes verschijnen. O ja, dat hoort echt bij de naderende herfst. Verder een carrot cake, een chocoladetaart en gekke cakepops met oogjes en sprinkles die ik met mijn dochter maakte in de herfstvakantie. Al scrollend zie ik de seizoenen allemaal voorbij komen. Misschien toch niet zo gek, dit dagboek in foto’s. Het is de oogst van het alledaagse.
Persoonlijke verhalen
Persoonlijke verhalen uit het warme hart van haar huis. Culinair redacteur Klaske geeft dit jaar elke maand een kijkje in haar keuken. Deze column verscheen in Landleven oktober. Deze editie kunt u hier nabestellen.
Fotografie: Otto Kalkhoven en Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."