Home > Lekker eten > Vijgenbladolie maken

Vijgenbladolie maken
De vijgenstruik van onze culinair redacteur Klaske wil maar geen mooie vijgenoogst geven. Maar gelukkig weet ze wel iets anders lekkers dat ze kan maken met deze exotische struik: vijgenbladolie. De bladeren geven hun aroma af aan de olie en worden zo een bijzondere basis voor uw dressings en sauzen.
Dit heb je nodig voor vijgenbladolie:
• 5 grote vijgenbladeren
• 500 ml olie
Bereidingswijze
- Oogst de bladeren van de struik. Kies mooie frisgroene bladeren, die niet te oud zijn.
- Snijd de steeltjes eraf en was de bladeren.
- Breng een ruime pan water aan de kook en blancheer de bladeren kort in het hete water (ongeveer dertig seconden).
- Haal ze weer uit het water en dep ze zorgvuldig droog.
- Leg de bladeren in een keukenmachine met een mes, of in een blender, en giet de olie erbij. U kunt hiervoor een lichte olijfolie of zonnebloemolie gebruiken.
- Laat de machine draaien tot de bladeren helemaal fijngehakt zijn. De vijgenbladolie zal misschien heet worden; dat is niet erg, maar houd wel in de gaten dat hij niet té heet wordt.
- Leg in een vergiet een schone kaasdoek (keukenpapier of een koffiefilter werkt ook). Plaats vervolgens het vergiet boven een kom.
- Giet de olie in het vergiet. Laat de olie rustig uitlekken. Wat in het vergiet achterblijft kunt u weggooien. De olie is nu prachtig felgroen.
- Schenk de vijgenbladolie over in een mooie fles. Bewaar het in de koelkast, maar laat voor gebruik op kamertemperatuur komen.
Tips om vijgenbladolie te gebruiken
- In een dressing met wat frisse azijn en honing (lekker over een salade met waterkers, rijpe perziken en burrata).
- Maak een focaccia-deeg en overgiet dat vlak voor het bakken rijkelijk met deze olie.
- Vervang de boter in een cake door vijgenbladolie.
- Sprenkel over gegrilde groentes of vis.
- Maak er mayonaise mee.
- U kunt er zelfs ijs mee maken!
Dit recept komt uit Landleven juni. Deze editie kunt u hier bestellen.
Fotografie Otto Kalkhoven