
Begin je pluktuin: tips van expert Brenda Gruppen
Hoewel ze aanraadt om al in maart te beginnen, kan een pluktuin starten nog prima in april of mei. Sterker nog: haar eerste jaar begon plukicoon Brenda Gruppen zelf ook in mei en had ze een prachtig bloemseizoen. Met haar tips pluk je ook dit jaar nog uit eigen tuin.
Plek
“De allerbeste plek in de tuin.” Brenda is er duidelijk over waar een bloemen pluktuin moet liggen. “Veel plukbloemen zijn eenjarig. In slechts één tuinseizoen groeien ze op uit zaad, moeten ze bloeien en zelf weer zaad kunnen zetten. Die topprestatie vraagt ook een topplek, die minimaal zes tot acht uur zon per dag vangt. In mijn eerste jaar heb ik bedden gemaakt door het gras af te plaggen. Nu werk ik met de no dig methode, waarbij je met karton en een laag compost een teeltbed maakt. Brenda raadt aan om bedden niet breder te maken dan een armlengte, of twee keer armlengte als je er van twee kanten bij kunt komen. Wil je netten gebruiken om de bloemen te ondersteunen, houd dan ook rekening met de afmetingen van het net.
Zaad
Schoon zaad is voor Brenda heel belangrijk. “Afgelopen voorjaar zag ik extreem weinig bestuivers in mijn tuin; daar maak ik me zorgen over. Om insecten zo goed mogelijk te ondersteunen, gebruik ik in eigen tuin uitsluitend biologisch zaad of schoon zaad van bloemen die zonder bestrijdingsmiddelen zijn geteeld. Om diezelfde reden zaai ik graag voldoende inheemse soorten en waardplanten in mijn pluktuin. Sierpeen, venkel en dille trekken bijvoorbeeld de koninginnenpage. Mottenkruid is als plukbloem wat minder aantrekkelijk, maar belangrijk voor de kuifvlinder. De zaaddozen staan wel weer mooi in een boeket. Natuurlijk zaai ik ook soorten die niet inheems of als waardplant nuttig zijn, maar dat zijn dan weer drachtplanten die nectar en stuifmeel geven. Ik vind het belangrijk om met mijn tuintje een bijdrage te leveren. Een combinatie waarbij deze nuttige planten een plek hebben lukt prima in de pluktuin.”
Zaaien
Zelf zaait Brenda al binnen voor vanaf half februari, maar volgens de pluktuinexpert is maart voor de meeste beginners heel geschikt. “Dan kun je ook de soorten voorzaaien die een wat langer groeiseizoen nodig hebben, zoals strobloem of duizendblad. Maar ook als je pas in mei begint, valt er nog zat te genieten in de pluktuin. Kies dan wel snelle soorten. Zonnestrobloem, borage, goudsbloem, zonnebloem, korenbloem en juffertje-in-het-groen kunnen prima rechtstreeks in de al opgewarmde vollegrond worden gezaaid. Soorten die iets meer tijd nodig hebben of lichtkiemers zou ik ook in mei nog binnen voorzaaien. Zo heb je de meeste kans op bloei. Voor sommige soorten, zoals Rudbeckia hirta, ben je in mei te laat, wacht daarmee tot volgend jaar.”
Meer weten over de bloemen pluktuin?
Meer weten over de aanleg van een bloemen pluktuin? Lees het volledige artikel in Landleven mei. Via haar website verkoopt Brenda zaden uit haar eigen schone teelt. Daarnaast biedt ze zowel live-workshops aan als een online cursus pluktuinieren en de cursus Pluk & Droog over telen van en schikken met droogbloemen.
Fotografie: Sietske de Vries
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."