Plantensoorten

Artisjok in de tuin en op bord: tips en trucs

Artisjokken zijn niet alleen lekker op bord. Ook in de tuin of op de vaas zijn ze een lust voor het oog. Artisjokkentelers Paul en Annelies van der Zweep geven je tips om het beste uit je artisjokken te halen.

Door Angela Groenbos
Wildplukken: “Een beetje viezer leven is goed!”

Als kind was Judith Klappers (51) buiten verschillende heksensoepjes aan het maken. “Mijn soepjes waren nooit eetbaar. Op een gegeven moment wilde ik ze ook kunnen proeven.” Judith begon zich te verdiepen in de natuur en kwam erachter dat je veel meer uit de natuur kunt halen dan je denkt. “Een beetje vies leven is goed voor de mens.”

Door Geerte Vierwind
Alles wat je moet weten over de tulp

De natuur is hier en daar nog een beetje in de war. De ene keer schijnt het zonnetje volop en de andere keer moeten de ruiten van de auto weer gekrabd worden. Verschillende voorjaarsbloeiers laten zich zien en andere blijven liever nog even in hun knop. Op verschillende plekken laat ook de tulp zich al even zien.

Door Geerte Vierwind
Tomatenverzorging in 8 stappen

Er zijn talloze trucs en tips te vinden voor het telen van tomaten. Maar als de planten eenmaal in de kas staan en de oogst kan beginnen, hoe zorg je dan verder voor deze rode rakkers? Lars Seekles van biologische moestuin ’t Plukgeluk staat bij familie en vrienden bekend om zijn onovertroffen smaakrijke tomaten. Hij legt uit hoe hij deze weet te kweken.

Door Angela Groenbos
Julians snijbloementips voor thuistelers

Uiteraard zijn de meeste plukbloemen op biologische kwekerij Op Beemster Klei door eigenaar Julian Langelaan zelf op de plek gezet. Rijen zonnebloemen, fijnstraal en zinnia hebben zich keurig in het gelid laten zaaien door de jonge tuinder. Maar er zijn ook soorten, zoals wilde peen, die zelf hun plek mogen zoeken, omdat ze het dan veel beter doen. “Dan doe je niks en wordt het fantastisch!”

Door Angela Groenbos
Huismiddeltjes uit de moestuin

Moestuinexpert Diana Stek zoekt in haar tuin het liefst een natuurlijk evenwicht waarbij ze niet hoeft in te grijpen. Maar als het toch te gek wordt, weet ze met ingrediënten uit de tuin en uit haar keukenkastjes opkikkers voor de planten te brouwen en afschrikkers voor de insecten.

Door Diana Stek
10 Magnoliatips

Plant nu een magnolia, als je er nog geen hebt. De grote tulpvormige bloemen aan de boom geven het ultieme lentegevoel. Misschien kun je er dan dan dit jaar nog niet van genieten, maar volgend jaar is het ook in jouw tuin uitbundig voorjaar.

Door Mario Broekhuis
5x rozentoppers

Rozen zijn prachtig. Wil jij (meer) rozen in je tuin, maar weet je niet welke? Steven van Dalen, eigenaar van Rozenkwekerij De Wilde, geeft zijn rozen-top-vijf. Deze is te lezen in dit artikel.

Door Landleven
6 tips voor succesvol aanplanten

Het najaar is de perfecte tijd om te verplanten of nieuwe planten in je tuin te zetten. De grond is nog warm genoeg en er is voldoende regen om de nieuwe plant een goede start te geven. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een plant in de grond zet. Hieronder vind je 6 plantregels om je te helpen bij het aanplanten.

Door Landleven
Doe de Voorjaarstuinquiz en win een sfeerhaard

Doe mee aan de Landleven Voorjaarstuinquiz en test of je een echte plantenkenner bent. Je kunt een sfeerhaard winnen t.w.v. €439,-.

Door Landleven
Mispels: rotte vrucht?

De mispel is een bijzonder boompje. In het voorjaar is hij prachtig versierd met witte bloesem en in het najaar vindt u tussen de takken wat vreemde, bruine mispels. Wat zijn mispels en wat kun je ermee?

Door Klaske Bakker
Tips voor een eetbare bostuin

Het is deze week lekker weer. Tijd om lekker in de tuin aan de slag te gaan. Annette wil graag in haar kleine stadstuin een eetbare bostuin realiseren. Ze vroeg ons op Facebook welke planten/bomen ze hiervoor het best kan kiezen. Wij stelden haar vraag aan Hanneke Clabbers van kwekerij Arborealis.

Door Landleven