Dieren

Kippen houden voor dummies

Denk je ook na over de aanschaf van een paar kippen? Leer dan van de ervaringen van redacteur Angela. Ook zij koesterde de Landleven-droom om iedere ochtend eitjes te rapen uit eigen kippenhok. Om beveerde kippenkontjes door het gras te zien scharrelen. Hier vind je haar tips.

Door Angela Groenbos
Landleven kipkiezer: welk kippenras past bij mij?

Een gezellige kip, van een mooi formaat, die lekkere eitjes legt én een prachtig verenkleed heeft. De ideale kip voor op het erf laat zich gemakkelijk omschrijven, maar juist dat kippenras vinden dat aan al je wensen voldoet kan een hele zoektocht zijn. Het aanbod is groot, de mogelijkheden eindeloos. Landleven maakte een selectie en helpt je met deze kipkiezer alvast een eindje op weg.

Door Esther van Middendorp
Iedere dag een jersey koe dans

In een gehuurde stal en met veel liefde voor de grootogige jerseys zijn Sander en Cynthia gestart met hun melkveehouderij. Het is een avontuur met veel onzekerheden. “Zoiets opzetten is niet van je pakt het uit de lucht en kunt boeren”, legt Sander nuchter uit. De jerseykoeien geven melk met een hoog eiwit- en vetgehalte, zijn voordelig klein en bovenal levendig. Zodra het weer dit toelaat lopen ze buiten en dan is het feest. Cynthia: “In het voorjaar kijk ik iedere dag naar een koeiendans.”

Door Landleven
Kleinste waakvriend op het erf: de teckel

Hij is klein, maar zit boordevol energie. Met zijn eigenwijze karaktertje vertelt hij het liefst aan jou hoe de zaken zouden moeten gaan en tegelijkertijd durft geen kat of vreemde zomaar jouw erf te betreden, omdat je trouwe viervoeter de boel allemaal voor jou in de gaten houdt. We hebben het natuurlijk over de teckel, een kleine energieke hond met een uniek karakter.

Door Landleven
Plezier van het muildier

Ze kosten de helft van een paard, eten de helft, gaan vijftig jaar mee en zijn onvermoeibaar. Maar muildieren laten zich niet dwingen. Bernad en Jolanda te Hennepe leerden een naamloos muildier kennen tijdens een bedevaart in Spanje. Ze waren meteen verkocht. Sinds dat moment nemen muildieren een speciaal plekje in bij het Achterhoekse stel.

Door Landleven
Leuk ras: Belgische krielkippen

De Belgische krielkip is ietsje groter dan de Hollandse krielkip en heeft geen witte vlekken op zijn wangen. Bovendien is hij zeldzamer dan het Nederlandse nichtje. Volwassen hanen wegen zo’n 650 gram, de hennen een onsje minder. De Belgische krielkip is een fiere en vlotte vogel die net als veel andere krielrassen graag en goed vliegt.

Door Landleven
Tips voor beginnende varkenshouders

Varkens zien er niet alleen leuk uit, het zijn ook nog super intelligente groepsdieren. Als je genoeg ruimte hebt om ze te houden, kun je er ontzettend veel plezier aan beleven. De varkens spelen graag met elkaar en liggen het liefst de hele dag lekker in de modder te rollen of te wroeten. Wil je ook graag een paar varkens thuis in de wei? Met onze tips zorg je ervoor dat ze een prettig leven hebben.

Door Geerte Vierwind
Brahmanen in Brabant

De brahmaan heeft een overmaat aan loshangend vel. Als de koe een sprintje trekt wappert het alle kanten op. Met haar hangende oren en dikke vetbult maakt ze sowieso al een koddige indruk.

Door Mario Broekhuis
Bioboerderij vol technische snufjes

Een gesprek met Chris Bomers is een soort waterval van ideeën. De ene innovatie is nog niet goed en wel geïnstalleerd op zijn bedrijf of de melkveehouder uit Groenlo heeft alweer de volgende bedacht.

Door Angela Groenbos
Weetjes over ezels

Weetjes over ezels

Door Landleven
Kippenras weetjes

Welk kippenras legt welke kleur ei?

Door Landleven
8 weetjes over kippen

Kippen zijn leuke en gezellige groepsdieren. Ze leggen natuurlijk heerlijke eieren en waggelen graag rond. Maar wat je nog niet weet over kippen, gaan wij je natuurlijk uitleggen. Hier vind je 8 leuke weetjes over de vrolijke druktemakers. 

Door Landleven