Tuin met frambozen

Nazomeren

In oosterse culturen kennen ze geen vier, maar vijf seizoenen. Het vijfde seizoen is de nazomer. De dagen worden korter en de nachten kouder. ‘s Morgens is er meer vocht en er hangt vaak nevel over het land. Maar dit jaar beleeft de nazomer wel echt een finale met zulk prachtig warm weer.
 

Oogst

De tuin doet het fantastisch. Er zit genoeg vocht in de bodem en met de warmte en de zon maken veel gewassen nog een groeispurt. Ik kan rustig vaststellen dat ik in de tuin lang niet overal aan toe kom en dat de boel aardig verwildert. Maar eigenlijk geniet ik wel van die rommeligheid. De pompoenen liggen rijp in het veldje. De courgettes blijven komen en ik heb in jaren niet zoveel wortels geoogst. Mijn grootste ontdekking van dit jaar zijn de spekbonen. Prachtige dieppaarse bonen van wel 25 centimeter lang die heel mals koken. Daarnaast heb ik stamboontjes en stoksnijbonen geplant. Elke paar dagen komt er weer een kilo af en zit ik thuis alles weer vlijtig te doppen en te blancheren voor de diepvries.

Volop werk te doen

De frambozen groeien op plekken waar ik ze niet heb neergezet, maar er zitten zoveel vruchten aan dat ik ze maar laat staan. Daar moet ik van het najaar maar eens naar kijken. Anders wordt mijn moestuin straks een voedselbos en dat is toch echt een andere hobby dan moestuinieren.
Meestal neemt de intensiteit van het tuinieren wel een beetje af rond deze tijd, maar nu heb ik nog snel twee veldjes met veldsla en winterpostelein ingezaaid. Zo heb ik van het najaar en de winter, naast boerenkool, nog wat andere groentjes op mijn bord.

Genieten

Ik geniet van alle kleuren en geuren, de beestjes en de bloemen en gun me nauwelijks tijd om er even bij te gaan zitten. Ik pluk de zaden van de uitgebloeide goudsbloemen voor volgend jaar en neem een bosje mee voor op de vaas. Nazomeren is genieten en tegelijkertijd aanpoten om al dat lekkers uiteindelijk op je bord te krijgen. Maar wat ben ik gelukkig met dat wilde groene stukje grond!