Brenda Gruppen in de pluktuin

Leuke tuinen om te bezoeken

Met dat heerlijke voorjaarsweertje is het toch hartstikke fijn dat we de tuin weer in kunnen. Wat ook leuk is, is om de tuin van een ander in te gaan! Want hoe heeft een ander de tuin er bij liggen en misschien kun je nog tips gebruiken. Brenda Gruppen heeft een eigen pluktuin en werkt met schone zaden van onbespoten bloemen. Brenda deelt graag haar lijstje met leuke tuinen om te bezoeken!

Het is voor Brenda nog wachten tot dat haar eigen pluktuin volop in bloei staat. Want het hoogzomerseizoen waarbij haar tuin eruit ziet als een “groot zoemend openluchtboeket” is een periode waar ze enorm naar uit kijkt. “Het is toch fantastisch om te zien hoe de verschillende bloemvormen en kleuren elkaar versterken. Ook het hoeveelheid leven die de pluktuin aantrekt is genieten!” Ze hoopt dat de tuin dit jaar weer bezoek krijgt van de rupsen van de koninginnenpage. Toch moet Brenda hier nog even geduld voor hebben, want eerst is het voorjaar nog aan de beurt.
 

Brenda vindt alle bloemen prachtig, maar de inheemse bloemen zijn haar favoriet. Op nummer 1 staat de korenbloem, maar wel op de voet gevolgd door de wilde peen en margriet. “De blauwe kleur en de enorme hoeveelheid hommels, bijen en vlinders die ze aantrekken vind ik geweldig. Ook het gevoel van vrijheid en de weelderige bloemenzee wuivend in de wind met veel gefladder en gezoem zijn echte genietmomenten.” Voor nu geniet Brenda van de bloemen die opkomen in wilde weides, bermen en akkers.
 

Korenbloem tips van Brenda:

  • Zaai korenbloem in september in de volle grond of zaai ze voor in een zaaitray en plant uit in oktober of november. Deze planten ontwikkelen zich gedurende de winter tot sterke robuuste planten die vroeg zullen bloeien in het voorjaar daarop. Zaai ze vanaf half februari nog een keer en in april nogmaals voor een opeenvolgende bloeiperiode tot in augustus.
  • Verwijder tijdens de bloei regelmatig de uitgebloeide bloemknoppen, daardoor blijft de korenbloem nog langer bloeien.
  • Verzamel na de bloei zaden om het jaar daarop weer te kunnen zaaien. Je wrijft ze makkelijk uit de uitgebloeide zaadhoofden.
  • Laat het grootste deel van de uitgebloeide bloemen staan om kleine vogels naar je tuin te trekken, zoals mezen en putters, die komen de zaden eten.

De korenbloemen bloeien uitbundig en je kunt ze met tussenpozen zaaien, waardoor je de bloeiperiode kunt verlengen. Ook zijn ze inmiddels verkrijgbaar in andere bijzondere tinten zoals licht roze en bordeaux rood.
 

Leuke tuinen om nu al te bezoeken: