Tulpen

Alles wat je moet weten over de tulp

De natuur is hier en daar nog een beetje in de war. De ene keer schijnt het zonnetje volop en de andere keer moeten de ruiten van de auto weer gekrabd worden. Verschillende voorjaarsbloeiers laten zich zien en andere blijven liever nog even in hun knop. Op verschillende plekken laat ook de tulp zich al even zien. De felle kleuren: rood, oranje, geel, wit en vele andere combinaties zullen vanaf half april voor een mooi aanzicht zorgen in ons Nederlandse landschap. Wat weet jij allemaal van deze voorjaarsbloeier?

Turkije

De tulp is het symbool van ons land, Nederland is dan ook het epicentrum van tulpenbollen. Ons landje exporteert jaarlijks bijna 2,5 miljard tulpenbollen naar andere landen, maar komt de tulp wel uit Nederland? Tulpen komen oorspronkelijk uit Turkije en zijn in de zestiende eeuw in ons land ge├»ntroduceerd. Sultans droegen deze bloem op hun tulband. Vandaar dat deze bloem de naam: tulp, heeft gekregen 

Lentekriebels

Tulpen staan symbool voor het voorjaar. Na de donkere en koude wintermaanden brengt deze bloem vrolijkheid in de tuin. De vele verschillende kleuren van de tulp brengen een lach op je gezicht.

Eenjarig

De tulp slaat zijn voedsel op in zijn bol. Knollen zoals de dahlia, slaan het voedsel op in de wortels. Doordat de tulp zijn eigen voedsel opslaat heeft de tulp na het planten of tijdens de bloei geen extra voeding nodig. In de bol zit genoeg voeding voor 1 bloeiperiode. Daarom vallen tulpenbollen onder de eenjarige bloembollen.

Verschillende soorten

Wist je dat er veel verschillende soorten tulpen bestaan? Zo zijn er enkele- en dubbele soorten. Daarnaast zijn er soorten die vroeg of laat in het seizoen bloeien. Hierdoor kan je van maart tot mei genieten van deze bloem. Iedereen kent wel de enkele tulp, dit is de meest bekende soort in Nederland. Maar ken je ook de dubbele tulp, wilde of botanische tulp, papegaai of parkiettulp, de tulp met franjes of de leliebloemige tulp?

Kleuren

De tulp is er bijna in alle kleuren, maar weet je wel wat al die kleuren betekenen? Elke kleur heeft namelijk zijn eigen symboliek. Rood staat voor eeuwige liefde, geel staat voor waardering en sympathie, wit geef je wanneer er om vergeving gevraagd word, roze tulpen staan voor moederliefde en een gevarieerde bos staat voor elegantie en pure schoonheid.  

Bollen planten

Wanneer de blaadjes van de bomen vallen en de temperaturen dalen kun je het beste weer nieuwe tulpenbollen planten. Hoe diep je de bollen moet planten is afhankelijk van de grote van de bol. Grote tulpenbollen plant je op ongeveer 10 cm diep. De kleinere bollen kan je poten op ongeveer 5cm diep. Zorg bij het planten wel voor voldoende afstand.

Geniet

In Nederland zijn verschillende plaatsen waar je kunt genieten van de tulp. De Noordoostpolder is een absolute trekpleister als het gaat om bollenvelden. In het voorjaar bloeit hier 2000 hectare tulpen en verandert het landschap in een prachtig kleurrijk geheel. Dit tulpenfestival start op 21 april en eindigt 7 mei. Ook loopt in het voorjaar de tulpenroute door Nederland en zijn er verschillende pluktuinen. De tulpenroute kun je lopend, met de fiets of met de boot afleggen. Ook bij de Keukenhof geniet je in het voorjaar van mooie en bijzondere tulpen.

Landleven puzzel Tuinfeest

Ter gelegenheid van de 25-ste jaargang van Landleven heeft Marius van Dokkum een schilderij gemaakt, Landleven Tuinfeest. Bestel nu de puzzel van dit vrolijke schilderij!
Prijs: €17,95.