Zaaitips voor een mooi gazon

6 eenvoudige zaaitips voor een mooi gazon

Het zaaiseizoen is van start gegaan, maar waar moet je eigenlijk op letten? 2 deskundigen geven je tips over hoe je het beste je gazon kunt inzaaien.

Tips

  1. Eric Bals van Ten Have Seeds: “Inzaaien kan vanaf half april tot en met half juni. Zaai liever niet in de zomermaanden, omdat het dan te heet is. Het najaar, tot en met begin oktober, is ook een goede periode. De onkruiddruk is dan vele malen lager.”
  2. Voor het inzaaien dient de grondtemperatuur minimaal 10 graden te zijn.
  3. Jochem Menke van Gras- en Gazonspecialist De Heuvelrug adviseert om vooraf goed in kaart te brengen wat er om het gazon heen staat. “De ligging van het huis en de grootte van het gazon spelen een rol. Staan er bomen of struiken om het gazon? Gras kan in de schaduw lastiger groeien, omdat er geen zonlicht bij komt. Zonlicht en water zijn essentiële bouwstoffen voor een mooi gazon.”
  4. Let bij de aankoop van graszaad dat er een zegel van de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst) op staat. Dat garandeert dat het graszaad raszuiver, voldoende kiemkrachtig en vrij van onkruidzaden is.
  5. Met 1 kilo graszaad zaai je circa 40 m2 in. Meet de oppervlakte op en deel het aantal m2 door 40. Bij een grotere oppervlakte is het handig om met een paar stokken en touw lijntjes te trekken en zo bij te houden hoeveel graszaad je gebruikt.
  6. Een zaaikarretje kan gemakkelijk zijn. Meng wat droog zand door het graszaad; dit zorgt voor meer volume en hierdoor is het graszaad gemakkelijker te verdelen.

Tekst: Linde Peters-Oortveld

Leve de bodem

Met behulp van dit boek staat je tuin er straks weer prachtig bij. Geen verdroogde of verzopen planten meer, geen onhandelbare kluiten, of stoffig los zand, en geen mislukte oogst. Met leven in de tuin, en zéker in de bodem, kun je van je tuin een bloeiende oase maken. 
Prijs: €24,95.