Verrijdbaar laarzenrek

Rondslingerende modderige en natte laarzen bij de achterdeur zijn verleden tijd met dit verrijdbare laarzenrek. Onder hun eigen afdak drogen de laarzen in de wind en kunnen ze, doordat ze op hun kop hangen, nooit vol regenen of sneeuwen. Dit praktische rek, dat u eenvoudig verplaatst, maak je zelf aan de hand van dit stappenplan van Landleven-timmerman Nick van Zutphen. 

Werktekening 1 verrijdbaar laarzenrek landleven
Werktekening 1 verrijdbaar laarzenrek

Dit heb je nodig:

 • 1 x lat (vuren geschaafd) 18 x 69 mm x 210 cm
 • 2 x ronde stok (grenen) 22 mm x 270 cm
 • 3 x balkje (vuren geschaafd) 44 x 44 mm x 210 cm 5 x vloerdeel (vuren) 18 x 88 mm x 210 cm
 • 4 x schroeven 5.0 x 80 mm RVS
 • 44 x schroeven 5.0 x 60 mm RVS
 • 22 x schroeven 4.0 x 40 mm RVS
 • 1 x grondverf
 • 1 x tuinbeits (Engels rood)
 • 4 x zwenkwiel met rem

En verder:

 • accuboor
 • houtzaag
 • rolmaat
 • potlood
 • kwast
 • schuurpapier
 • winkelhaak
 • hoekmeter
 • lijmklemmen
 • houtlijm (watervast)
 • speedboor 22 mm
 • verzinkboor
 • houtboor 1,5/3/4 mm

Zo ga je te werk:

Nick maakt met een speedboor gaten waar de rondhoutjes in passen Nick maakt met een speedboor gaten waar de rondhoutjes in passen

Laarzenhouders

Zaag een lat (18 x 69 millimeter) van 75 centimeter lang. Maak over de breedte in het midden en over de lengte vanaf de kopse kant gemeten op 13,5 centimeter een markering. Herhaal dit op 20,5, op 25,5, op 32,5, op 42,5, op 49,5, op 54,5 en op 61,5 centimeter. Boor op elke markering met een 3 millimeter-boortje een gat, maak met een verzinkboor ruimte voor de schroefkop. Boor vervolgens met een 22 millimeter speedboor vanaf de andere kant een gat van 10 millimeter diep (je boort er dus niet helemaal doorheen!). Dit is A.

Zaag acht maal een ronde stok van 20 centimeter lang en boor aan één zijde met een 1,5 millimeter-boor een gaatje van 40 millimeter diep (B). Doe op dit uiteinde wat houtlijm en steek B in een gat van A; schroef A aan B vast met een 5.0 x 60 millimeter-schroef. Herhaal dit voor alle acht stukken rondhout. 

Herhaal de zelfde stappen voor C, maar dan met de volgende markeringen: vanaf de kopse kant gemeten de eerste op 12,5 centimeter, dan om de 5 centimeter, en aan het uiteinde hou je weer 12,5 centimeter over. Dit zijn in totaal twaalf markeringen. Zaag twaalf maal een stuk rondhout van 15 centimeter lang (D).

Staander

Zaag een balkje (44 x 44 millimeter) van 100 centimeter lang (E). Zaag ook een balkje van 70 centimeter lang (F); lijm en schroef dit als een voet haaks onder E. De twee schroefgaten dien je voor te boren en te verzinken. Draai er vervolgens 5.0 x 80 millimeter-schroeven in. Zaag tweemaal een balkje van 24 centimeter lang; zaag beide uiteinden onder een hoek van 45 graden (G). Plaats deze diagonaal in de hoek tussen E en F, boor aan beide uiteinden één gat met een 3 millimeter-boor, verzink de gaten en schroef en lijm G aan F en E met een 5.0 x 60 millimeter-schroef. Leg het geheel plat op de werktafel.

Dakconstructie

Zaag een balkje van 43 centimeter lang; zaag één uiteinde onder een hoek van 54 graden en de andere onder een hoek van 36 graden (H). Op E maak je een markering, vanaf de bovenkant gemeten op 1,5 centimeter. Plaats H (met de kant die u onder 54 graden hebt gezaagd) tegen deze markering aan. Zaag nu een balkje van 27,3 centimeter, één zijde haaks en de andere onder een hoek van 36 graden (I). Zet een markering op E op 26,7 centimeter vanaf de kopse kant; plaats I hier met haakse kant tegenaan. Als het goed is vallen I en H precies in elkaar. Lijm en schroef H aan E, I aan E en H aan I met 5.0 x 60 millimeter-schroeven; ook deze voorboren en verzinken. Herhaal dit voor de andere zijde.

Maak op dezelfde wijze als hierboven de tweede staander met dakconstructie voor de andere zijde.

Zaag G af onder een hoek van 45 graden Zaag G af onder een hoek van 45 graden

Assemblage

Zet beide zijden van de constructie nu rechtop op de werktafel en klem ze met A en C en lijmklemmen tegen elkaar. Zorg dat aan beide zijden E gelijk is aan A en C en dat alles haaks staat. Schroef en lijm A aan beide E met twee 5.0 x 60 millimeter-schroeven, boor A voor en verzink het gat. Herhaal dit voor C.

Dak

Zaag elf maal een vloerdeel van 85 centimeter lang (J). Leg J met de groef naar beneden gericht op H en schuif J helemaal omhoog tegen E aan; zorg dat J aan beide uiteinden 5 centimeter oversteekt. Lijm en schroef J aan H, aan beide kanten met één 4.0 x 40 millimeter-schroef; boor de schroefgaten voor met een 4 millimeter-boortje en laat de schroefkop verzinken. Doe dit met nog viermaal J. Herhaal dit geheel voor de andere zijde van het dak. Tot slot neemt u het laatste vloerdeel J; zaag er over de lengte het mes vanaf en leg J boven op de uitstekende stukken van E. Zorg dat J mooi in het midden ligt en dat het aan beide zijden voldoende overlap heeft met de andere stukken J. Lijm en schroef J vast aan E met aan elke zijde één 4.0 x 40 millimeter-schroef.

Schilderen

Breng tweemaal een laag grondverf op terpentinebasis aan. Laat de verf goed uitdrogen (48 uur) en schuur alle oneffenheden weg voordat u de tweede laag aanbrengt. Hier is een dekkende beits op terpentinebasis gebruikt die na twee lagen voldoende dekkend is. Bevestig ná het schilderen op de uiteinden van de poten (F) de zwenkwielen. Zet deze vast met vier schroeven, die je voorboort.

Nicks tips

Mes en groef

Vloerdelen hebben een mes en een groef. Het mes is de kant die één uitstekende ‘ribbel’ heeft, de groef is de zijde waar het mes precies in past. Dit zorgt ervoor dat de planken als het ware één geheel vormen en het voorkomt kieren.

Voorboren

Wanneer je twee houtdelen aan elkaar wilt schroeven is het essentieel om het bovenste deel voor te boren. Doe dit met een boor die de dikte heeft van de doorsnede van de schroef. Dit zorgt ervoor dat de schroef minder grip heeft op het bovenste deel en met de kop de twee delen tegen elkaar vast trekt.

Verzinken

Om het laarzenrek strak af te kunnen werken is het aan te raden om alle schroeven te verzinken. Maak hiertoe met een speciale verzinkboor een kuiltje in het hout, waar de kop van de schroef in past zonder het hout te beschadigen.

Special natuurlijk tuinieren

Natuurlijk tuinieren: niet tegen, maar met de natuur!
In deze Landleven special lees je hier alles over.
In deze special o.a.:
- Composteren kun je leren.
- Maak zelf een koude bak.
- Fraai onkruid.
- Geneeskrachtige planten.
Voor maar €7,95!