Een man met een bonenrek

Zo maak je een herbruikbaar bonenrek

Bij Peter Broers in Nieuw-Lekkerland pronken al jaren hardhouten rekken voor de stokbonen in de moestuin. Door hun vernuftige ontwerp zijn de bonenrekken jaar na jaar herbruikbaar. “Ze besparen kosten en tijd.” Het ontwerp deelt hij met de lezers van Landleven. 

“Het grootste voordeel vind ik het snelle plaatsen zodat je snel veel meters stok hebt staan”, vertelt Peter enthousiast. “Ze staan, mits ze tot de dwarslat in de grond staan, ook veel steviger dan gewoon losse stokken. In alle 9 seizoenen dat ik ze tot nu toe nu in gebruik heb gehad, zijn ze in het volle gewas met stormachtige wind nog nooit omgegaan.”

Bonenrek Duw de poten van het bonenrek tot aan de dwarslat in de aarde.

Bonenrekken bevallen goed

Het was zijn oudste zoon Bouk die 9 jaar geleden een partij hardhouten latten kocht en voorstelde om er bonenrekken van te maken. Peter: “Hij volgde destijds een opleiding meubelmaker en maakte tal van handige tuinartikelen, zoals konijnenrennen en broedhokjes voor eekhoorns. Hij maakte in eerste instantie twee bonenrekken, maar het jaar daarop nog eens twee omdat ze zo goed bevielen.”

Ontwerp bonenrek

Download het ontwerp van het bonenrek (PDF).

Tips

  • Dit rek is gemaakt van meranti, maar elk soort hardhout is bruikbaar.
  • Gebruik voor al het bevestigingsmateriaal (schroeven, boutjes, moertjes en ringen) rvs, voor een langere levensduur en meer gebruiksgemak.
  • Boor alle gaten voor.

In april de tuin in

De bonenrekken gaan overduidelijk vele malen langer mee dan de wilgentakken en tonkinstokken die Peter voorheen gebruikte. De 4 rekken – 2 achter elkaar en meestal ook 2 rijen naast elkaar – gaan meestal in april de tuin in, wanneer Peter zijn tuinindeling maakt. “Dan kan ik tussen de rekken ook nog een gewas telen, zoals radijs, sla of andijvie. Dat krijgt op die manier een groeivoorsprong, voordat de bonen gaan groeien.”
 

Bonenrek maken Peter: “Materialen van rvs zijn iets duurder, maar zorgen voor een langer levensduur.”
Bonenrek Gebruik band of touw om de rekken aan de onderzijde aan elkaar te verbinden.

Voordelen: snel plaatsen en opruimen

Naast het snelle plaatsen is ook het snelle opruimen een groot voordeel. Half oktober haalt Peter de stokken weer uit de tuin. “Het gedeelte dat in de grond heeft gestaan maak ik schoon. Vervolgens gaan ze, dichtgeklapt, in de winteropslag, gewoon buiten op een verharde ondergrond. ​Verder vergt het onderhoud aan de rekken niet veel tijd. Om het jaar geef ik het gedeelte dat in de grond staat een lik olie die geschikt is voor hardhout. In de loop van de jaren zijn de latten bedekt geraakt met wat kosmos en algen, maar dat heeft als voordeel dat de bonenrank zich beter kan hechten.”

Landleven special Moestuin

Meer over over ecologische oplossingen als mulchen en swales, hoe je het seizoen vervroegt en de zonnewarmte optimaal in je moestuin vangt lees je in onze nieuwe special Moestuin. Een bewaarnummer met bruikbare tips voor het zelf verbouwen van groente ... Maar vooral lees je hoe je er, als het dan tijd is om te oogsten, de lekkerste gerechten van maakt. Want een mooie oogst eet je gewoon lekker op!
Prijs: €7,95.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.