Groene bladluis

Bladluis bestrijden

Wil je bladluis in de tuin bestrijden? Landleven verzamelde de beste natuurlijke tips! Bladluizen komen voor in allerlei varianten. Vaak zijn ze groen, maar er zijn ook witte, gele en zwarte luizen. Met deze tips kun je bladluizen bestrijden én voorkomen.

Bladluis bestrijden

1. Zet oorwormen in om bladluizen te bestrijden. Hang bloempotjes gevuld met stro ondersteboven in de tuin op om ze naar je tuin te lokken. Oorwormen smullen van bladluizen.
2. Als de luizenplaag nog klein is, kun je ze met de hand verwijderen. Wrijf ze voorzichtig van de plant.
3. Heb je al een hele luizenkolonie ontdekt? Spuit de bladluizen dan met de tuinslang van je planten. Een flink harde straal koud water is voldoende om de luizen te verwijderen.

Bladluis voorkomen

4. Zet planten waar bladluizen dol op zijn naast de planten die je dierbaar zijn. Goudsbloem en Oost-Indische kers zijn bijvoorbeeld echte luizenlokkers. Een paar exemplaren in je moestuin houden de luizen weg van je bonen en andere planten die je vrij van luis wilt houden.
5. Ook lieveheersbeestjes zijn dol op bladluis. Je kunt larven van lieveheerstbeestjes kopen of de beestjes zoeken in de tuin en met de hand op je door luis aangetaste planten zetten. Houd verder je tuin niet al te netjes, lieveheersbeestjes overleven in plantenresten.
6. Besproei je planten met brandnetelgier, dat maakt je planten sterker en weerbaarder. Lees hier hoe je zelf brandnetelgier maakt. 
7. Ook handig bij het bestrijden van bladluizen: de luizen houden niet van de geur van knoflook. Zet dus knoflook bij luisgevoelige planten als rozen. Of besproei de aangetaste planten met een aftreksel van knoflook. Plet daarvoor 2 hele knoflookbollen, doe ze in 1 liter kokend water en laat 10 minuten koken. Laat afkoelen, zeef en voeg 2 eetlepels van het vocht toe aan 1 liter water om je planten mee te besproeien. Herhaal elke 2 weken.
8. Gebruik géén bestrijdingsmiddelen, ook geen biologische! Deze doden ook de lieveheerstbeestjes en oorwurmen die de bladluizen eten en leveren dus op de lange duur weer meer luizen op.
9. Sterke, gezonde planten zijn minder gevoelig voor bladluis. Zorg dus voor een goede, luchtige standplaats en een gezonde bodem met veel compost en natuurlijke bemesting.
10. Lok mezen naar je tuin door mezenkastjes op te hangen. Mezen eten graag bladluizen en andere plaaginsecten. Dus ook handig voor de biologische bestrijding van bladluizen! 

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.