Een bleekpot

Hoe gebruik je bleekpotten en stolpen in de moestuin?

Extra voorjaarszorg en ingenieuze middelen om de groente te beschermen tegen kou en andere belagers zorgen ervoor dat je in de zomer extra van de moestuin kunt genieten. Twee voorbeelden zijn bleekpotten en stolpen. Hoe gebruik je ze in de moestuin en wat levert dat op?

Bleekpotten in de moestuin

Bleekpotten houden het licht tegen, waardoor je een blekere groente krijgt. Omdat de pot de plant beschermt tegen de kou, begint die plant vroeger te groeien. Met zo’n bleekpot krijg je dus niet alleen een andere soort groente, maar vervroeg je ook nog eens je oogst.

Zeekool en rabarber zijn bijvoorbeeld doorlevende groenten. Je koopt één keer plantjes (of je stekt of zaait ze), en je kunt jaren oogsten. Omdat het bleken de plant kan uitputten, doe je dit om het jaar. Als je een aantal van deze potten in de tuin hebt, kun je experimenteren. En er zijn nog andere vaste groenten die je kunt bleken. Zet eens een pot over mierikswortel, brave Hendrik of aardpeer en je wordt verrast. En zelfs paardenbloemblad en weegbree worden op die manier een lekker mild blaadje.

Later in het jaar kun je de potten gebruiken om selderij of andijvie te bleken. En bij nachtvorst om planten te beschermen. Haal ze ’s morgens wel weer weg. Onder zo’n pot wordt het in warme periodes al snel te warm. Door er een grotere pot overheen te zetten, blijft de temperatuur constanter.

Stolpen in de moestuin

Stolpen als bescherming

Glazen stolpen (ook wel cloches genoemd) beschermen bijvoorbeeld jonge artisjokken tegen nachtvorst. Sla krijgt met een cloche ook beschutting tegen de regen en heeft dan ook minder last van opspattende grond. Houd wel altijd de temperatuur in de gaten: die kan hoog oplopen.

Landleven special Moestuin

Meer over over ecologische oplossingen als mulchen en swales, hoe je het seizoen vervroegt en de zonnewarmte optimaal in je moestuin vangt lees je in onze nieuwe special Moestuin. Een bewaarnummer met bruikbare tips voor het zelf verbouwen van groente ... Maar vooral lees je hoe je er, als het dan tijd is om te oogsten, de lekkerste gerechten van maakt. Want een mooie oogst eet je gewoon lekker op!
Prijs: €7,95.