Snoeien van een beukenhaag

Hoe snoei je een beukenhaag?

Een beukenhaag kan veel hebben en is prima te onderhouden met één snoeibeurt per jaar. Pieter van Delden van Tuinfleur in Oostwold legt je uit hoe je je beukenhaag kunt snoeien en haar in perfecte conditie houdt.

Beukenhaag snoeien: stap voor stap

  1. Voor een flinke haag is plantgoed van 90 centimeter afdoende. Zo heb je direct een beetje hoogte, maar blijft het plantgoed betaalbaar. Met de juiste verzorging is de haag binnen 2 jaar 1,5 meter hoog.
  2. Na de aanplant begint direct het snoeiwerk. Begin met het toppen van de bovenkant. Daardoor groeit de haag sneller dicht.
  3. 2 weken na de aanplant snoei je de zijkanten bij. Snoei leidt tot meer vertakking en een steviger haag.
  4. In het eerste jaar is dit voldoende snoei. Voor Pieter begint het snoeiseizoen zodra het jonge blad tevoorschijn komt. "Als de haag uitloopt, top ik voor de eerste keer de bovenkant.
  5. “Beukenhaag is prima te onderhouden met 1 snoeibeurt per jaar", legt Pieter uit. "Voor mij loont het om zo’n 4 keer per jaar te snoeien. Het blad blijft daardoor kleiner en de haag wordt van boven zo dicht, dat ik er bij wijze van spreken overheen zou kunnen lopen. Bovendien heb ik per snoeibeurt veel minder snoeiafval en is het niet nodig het af te voeren. Met de bladblazer verdwijnt dat zo onder de haag en dat scheelt veel werk. Bovendien geeft regelmatig snoeien de strakste hagen. Mijn laatste snoeibeurt is half november voor een mooi strak wintersilhouet.”
  6. Pieter snoeit haagbeuk wel 10 keer per jaar om hem echt op zijn mooist te krijgen. Dat hoeft niet, maar 2 keer is minimaal en eigenlijk kan hij wel 3 snoeibeurten gebruiken. Haagbeuk geeft dus duidelijk meer werk dan beuk.

Extra beukentips

  • Houd de haag zo smal mogelijk. Voor een brede haag is een langer mes nodig en daarmee een zwaardere snoeischaar. Dat maakt het werk zwaarder.
  • Snoei gerust rigoureus als de haag te breed is geworden. Dat kan bijna tot de stam: beuk loopt altijd weer uit. Snoei wel eerst de achterkant, wacht tot die weer uitloopt en snoei vervolgens de voorkant van de haag. Zo voorkom je dat je er doorheen kan kijken.
  • Een beukenhaag kan veel hebben, dus wees niet te bang. Snoei hem rustig een meter lager en zelfs snoeien in de winter kan geen kwaad.

Bestel Landleven special Natuurlijk Tuinieren

Natuurlijk tuinieren: niet tegen, maar met de natuur!
In deze Landleven special lees je hier alles over.
In deze special o.a.:
- Composteren kun je leren.
- Maak zelf een koude bak.
- Fraai onkruid.
- Geneeskrachtige planten.

Voor maar €7,95!