Een bij op een bloem

Bijen helpen bij fruitteelt

Tijdens het halen van nectar zorgen de bijen voor het bestuiven van de bloemen. Ze verzorgen daarmee een groot deel van de bevruchting van de planten. Vooral in de fruitteelt wordt daar graag gebruik van gemaakt, en worden bijenvolken bewust ingezet om betere resultaten te bereiken.

Workshop

Wil jij alles weten over bijen houden en imkeren? Bestel dan tickets voor de workshop imkeren op Landleven in de Praktijk. 

Naar workshop

In principe kunnen alle bloembezoekende insecten zorgen voor de bestuiving van bloemen. Dat bijen voor de fruitteelt van zo’n groot belang zijn, is omdat de bloei van de fruitbomen vroeg in het voorjaar is. Doordat bijen als volk overwinteren, zijn zij al vroeg in het voorjaar in grote aantallen aanwezig. In diezelfde tijd legt de koningin haar eitjes en moeten de werksters op pad om voldoende voedsel te halen. Zo kunnen de ongeveer 20.000 werksters die al vroeg in het seizoen aanwezig zijn in een korte tijd veel bloemen bezoeken. Op deze manier zorgen ze voor de bestuiving en bevruchting van de fruitbomen.

Hoeveel bijen zijn er nodig?

Het is verschillend hoeveel bijen er nodig zijn voor een optimale bestuiving bij verschillende fruitsoorten. Logisch, als je bedenkt dat de hoeveelheid bloemen en later dus de vruchtbezetting per fruitsoort heel verschillend is. Hieronder is de bezetting per fruitsoort te zien. 

Tabel bijen per fruitsoort
Hoe help ik de dieren in mijn tuin

Waarom houden vlinders van vinderstruiken?
Hoe maak ik van een klein tuintje een dierenparadijs?
Je leest het in dit leuke en inspirerende boek voor diervriendelijke tuinen.

Bestel nu