Een libelle op een tak in de vijver

Algen in de vijver

Lees hoe je groene soep in de vijver kunt voorkomen. Adrienne Mertens weet alles van algen en geeft tips hoe je een goed biologisch evenwicht in de vijver houdt.

Adrienne Mertens is diatomist, oftewel kiezelwierenspecialist, en weet alles van algen. Ook hoe je ‘groene soep’ kunt voorkomen. Haar tips:

  • Verwijder te grote hoeveelheden draadalg. Maar pak ook de oorzaak aan: grote hoeveelheden algen zijn een indicator voor te voedselrijk water.
  • Verwijder in voor- en najaar zo veel mogelijk bovengrondse plantendelen. Zorg er ook voor dat er geen afvallend blad in de vijver of poel terecht komt.
  • Zorg voor voldoende lichtinval door blad van drijfplanten (bv waterlelie) in toom te houden.
  • Voer in het najaar drijvende plantenresten af. 
  • Voeg in het voorjaar echte zuurstofplanten toe. Omdat niet alle zuurstofplanten gedurende het hele seizoen zuurstof afgeven en groeien, is variatie belangrijk. Hieronder vind je een lijstje.
  • Laat watervlooien helpen bij het herstellen van het evenwicht in het water. 
  • Voorkom dat (wilde) eenden in de vijver zwemmen en poepen. 
  • Houd geen vissen in een zwemvijver.

Bloeiaar van glanzend fonteinkruid, de belangrijkste zuurstofplant in de vijver.

Top 5 zuurstofplanten voor in de vijver

  1.  Glanzend fonteinkruid – geeft het hele seizoen veel zuurstof, mag ruim aanwezig zijn in het water. Ook geliefd bij waterdieren. 
  2. Waterpest – zou in elke vijver aanwezig moeten zijn. Doet zijn naam vaak eer aan, woekert in de zomermaanden. 
  3. Hoornblad – houdt van een kalkrijke omgeving. 
  4. Waterranonkel – geeft mooie witte bloemetjes, goede zuurstofplant. Lijkt soms een tijdlang weg te zijn, maar loopt spontaan opnieuw uit.
  5. Aarvederkruid - snelgroeiend, neemt veel voedingsstoffen op uit het water. Geeft daarnaast mooie rode bloemen. 

Landleven fietsroutes

In onze nieuwe fietsroutegids staan de mooiste fietsroutes van Nederland, overzichtelijk ingedeeld per provincie. Bij alle routes vind je een omschrijving van bezienswaardigheden, een knooppuntenoverzicht en een uitneembaar knooppuntenroutekaartje. Per route is er een QR-code waarmee je de meest actuele informatie over de route kunt opzoeken.
Prijs: € 8,95