Vervoeren van seringenstruiken op een bootje

Heen en weer met seringenstruiken

De 68-jarige Klaas Joren Gerritszoon is kweker aan de Westeinderplassen. Elk voorjaar vervoert hij zijn seringenstruiken van de kas naar zijn akkertjes op de plassen. "He Martin, weet je al wanneer je bij mij langkomst om te spitten?" vraagt Klaas over de sloot die de seringenakkers van elkaar scheiden. Bekijk het filmpje van de seringenstruiken die per boot vervoerd worden hieronder.

Heen en weer

Het werk in de seringenteelt is een bijzonder en arbeidsintensief gebeuren. Het bedrijf van Klaas Joren beschikt over zo’n 60.000 seringenstruiken. Eens in de twee jaar komen de seringen tot bloei. “Ieder voorjaar vervoeren wij met onze drie vletten dertigduizend seringenstruiken van de kas naar de akkers, en ieder najaar komen er weer dertigduizend andere struiken terug de kas in. In de kas komen de seringen tot bloei en vindt het werkelijke oogsten plaats. Vanaf half december tot eind april worden de takken met bloemen van de struik geknipt en naar de veiling gebracht.”

Bij het in- en uitladen van de vlet is het even flink aanpoten. Allemaal handwerk. Per keer gaan er zo’n tweehonderd struiken mee op de vlet. Nog steeds worden de akkers één keer in de twee jaar – maar dan wel machinaal – voorzien van een nieuwe laag bagger. “Dat is ook de verklaring achter de seringenteelt op deze locatie. De grond is behoorlijk humusrijk, ideaal voor seringen. Daarbij vriest het in het voorjaar minder hard op de eilandakkers, omdat over het water relatief warme lucht wordt aangevoerd. Alleen hier in de buurt van Aalsmeer zitten seringentelers. Nu nog zo’n twintig."

"Nergens anders op de wereld kom je ons tegen"Lees het gehele artikel in Landleven nummer 2, nu verkrijgbaar in de winkel!

Landleven special verbouwen

Er is weinig bevredigender dan iets dat al jaren niet meer is onderhouden met liefde en veel werk weer in oude (of nieuwe!) glorie te herstellen. In de Landleven special Verbouwen laten trotse bewoners van voormalige bouwvallen je meegenieten van hun verbouwervaring.
Prijs: € 8,95

 

Landleven fietsroutes

In onze nieuwe fietsroutegids staan de mooiste fietsroutes van Nederland, overzichtelijk ingedeeld per provincie. Bij alle routes vind je een omschrijving van bezienswaardigheden, een knooppuntenoverzicht en een uitneembaar knooppuntenroutekaartje. Per route is er een QR-code waarmee je de meest actuele informatie over de route kunt opzoeken.
Prijs: € 8,95