Plant voor een koninklijk gevoel een of meer van deze 12 oranje bloeiers aan in de tuin. Oranje in de tuin geeft een warm gevoel. Vooral op koele dagen kan de tuin warmer aanvoelen door het gebruik van kleuren als geel, oranje en rood.
Hoogte: 25 tot 30 cm Zo krijg je hem op het erf: half maart tot eind mei in volle grond zaaien Bloei: half juni tot eind oktober Bijzonder: het afrikaantje komt in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden oorspronkelijk uit Mexico. De plant kan gebruikt worden om aaltjes te bestrijden. Zet op een door aaltjes aangetast stuk grond een jaar afrikaantjes en daarna kun je de grond weer zonder zorgen gebruiken.
Hoogte: 30 tot 50 cm Zo krijg je hem op het erf: zaaien van maart tot juni Bloei: juni t/m september Bijzonder: goudsbloem is eetbaar en kan daarom gebruikt worden om salades, soepen of boter een vrolijke uitstraling te geven. Daarnaast wordt de bloem al eeuwen medicinaal gebruikt. De bloem werkt onder andere ontstekingsremmend en wordt bijvoorbeeld in zalf verwerkt.
Hoogte: 50 tot 80 cm Zo krijg je hem op het erf: planten tussen oktober en april. De Hemerocallis is een polvormende vaste plant die zich door uitlopers uitbreidt. Daarnaast vermeerdert de plant zich door okselstekken, die zich in de bloemstengel ontwikkelen. Bloei: mei t/m september Bijzonder: wordt ook wel boerendroglelie genoemd. De bloemen bloeien slechts één dag, maar doordat er meerdere bloemen aan een stengel zitten, geeft de bloem het gevoel dat deze veel langer bloeit: een soort 'boerenbedrog'. De bloemen zijn eetbaar en smaken een beetje zoet.
Hoogte: 50 tot 125 cm Zo krijg je hem op het erf: na 15 mei planten. Vermeerdert door wortelknollen. Bloei: juni t/m oktober Bijzonder: Crocosmia is winterhard, maar de eerste winter nadat je hem hebt geplant, moet hij wel tegen vorst worden beschermd. In volgende jaren kan hij op droge grond zonder extra aandacht blijven staan.
Hoogte: 20 tot 90 cm Zo krijg je hem op het erf: zaaien in mei of juni. Tweejarig, dus bloeit pas het volgende jaar. Bloei: april t/m juni Bijzonder: muurbloem groeit in het wild op oude muren van bijvoorbeeld kerken. De muren moeten wel met zachte kalkspecie zijn gemetseld, dus wanneer een muur wordt gerestaureerd met modern cement, kan de bloem er niet langer groeien.
Hoogte: 70 cm Zo krijg je hem op het erf: bol die in het najaar zo snel mogelijk na aankoop wordt geplant. Bloei: april en mei Bijzonder: keizerskroon wordt ook wel stinklelie genoemd. De geur van de bol lijkt op de geur van een vos en mollen houden hier niet van. Het bolgewas kan daarom gebruikt worden om mollen uit de tuin te weren.
Hoogte: 55 cm Zo krijg je hem op het erf: bollen in het najaar planten Bloei: april en mei Bijzonder: Deze Darwintulp verkleurt tijdens de bloei van geel-oranje naar een warme abrikoostint.
Hoogte: 60 tot 160 cm Zo krijg je hem op het erf: zaaien in volle grond in april en mei Bloei: juni tot oktober Bijzonder: Cosmea is een mooie kandidaat voor uw pluktuin, omdat het plukken van de bloemen zorgt dat de plant de hele zomer bloeit.
Hoogte: 60 tot 175 cm Zo krijg je hem op het erf: zaaien in volle grond in april t/m juni. Meerjarige plant. Kan door scheuren in het voorjaar vermeerderd worden. Bloei: juli t/m september Bijzonder: De geslachtsnaam 'helenium' is afgeleid van Helena. Men vertelt dat de plant groeide op de plek waar de tranen van Helena van Troje uit de Griekse mythologie terecht kwamen.
Hoogte: 30 tot 40 cm Zo krijg je hem op het erf: zaaien in maart tot april Bloei: juni t/m september Bijzonder: de bladeren, bloemen en zaden zijn eetbaar. Oost-Indische kers trekt bladluis en rupsen van koolwitjes aan. In de moestuin kan de plant gebruikt worden om luizen en rupsen weg te houden van andere planten of groenten.
Hoogte: 15 tot 100 cm Zo krijg je hem op het erf: februari tot april onder glas zaaien, in de volle grond van april tot juli Bloei: juli t/m oktober Bijzonder: de plant is alleen door zaad te vermeerderen. Dit gedroogde zaad kan ook gebruikt worden om thee van te zetten.
Hoogte: 50 tot 125 cm Bloei: juli en augustus Zo krijg je hem op het erf: zaaien van februari tot juli, scheuren in de herfst of wortelstek in de winter. Bijzonder: Echinacea purpurea wordt gebruikt als middel voor versterking van het immuunsysteem en zou helpen bij infecties aan de luchtwegen. Echinaforce van A. Vogel is het bekendste middel dat van de plant wordt gemaakt.
Natuurlijk tuinieren: niet tegen, maar met de natuur! In deze Landleven special lees je hier alles over. In deze special o.a.: - Composteren kun je leren. - Maak zelf een koude bak. - Fraai onkruid. - Geneeskrachtige planten.
Voor maar €7,95!
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en aanbiedingen en ontvang gratis het Landleven receptenboekje Buiten Eten. Met de aanvraag ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je kunt je altijd eenvoudig afmelden.
Het is gelukt, je bent ingeschreven op de nieuwsbrief van Landleven. Je ontvangt vanaf nu regelmatig onze nieuwsbrief. Je kunt de recepten ook hier downloaden.