Antivries in de bloemblaadjes
Het resultaat - toverhazelaars in iedere schakering tussen geel en diep bruinrood – is bijna nergens beter te bewonderen dan in Kalmthout. Abraham: "Hamamelis is een trage groeier, dus het duurt wel even voor de struik volwassen is. Hier hebben we meer dan negentig verschillende cultivars, waarvan het grootste deel ook volwassen is. U kunt zich dus voorstellen dat dit een spectaculair schouwspel oplevert in de winter."
De winterbestendige bloempjes blijven de arboretumdirecteur fascineren. "Het is zo indrukwekkend dat de struiken zelfs het zwaarste winterweer kunnen weerstaan. Ze hebben een soort antivries in hun bloemblaadjes om ze tegen de kou te beschermen. 's Avonds worden die bloemblaadjes helemaal opgerold, met een laagje lucht ter isolatie. Als het echt koud is, blijven de bloemen ook overdag wat meer opgerold, maar zelfs dan zijn ze mooi. En zelfs met een laagje rijp of sneeuw behouden ze hun kleur.
In de zomer is het zonder bloemen al een mooie plant, in de herfst verkleurt hij prachtig, maar in de winter is hij echt de allermooiste. Toverhazelaars brengen leven in de wintertuin. Als je daar nog eens bij optelt dat ze heerlijk geuren, dan hoort er in iedere tuin zo'n struik te staan."