Een vlinderstruik met een vlinder

‘Vlinderstruiken móeten wel biologisch’

In mei 2014 was het groot nieuws: tuincentra staan vol planten die stijf staan van het gif. De insecten die ze in onze tuintjes aantrekken, worden er ziek van of gaan zelfs dood. Jan Huiberts van biologische kwekerij Dependens wil niets weten van kweken met chemicaliën. Hij kweekt alleen écht vlindervriendelijke vlinderstruiken.

In april 2014 maakte Greenpeace de resultaten van een onderzoek naar de drie grootste tuincentra van Nederland bekend. Greenpeace kocht uit deze tuincentra 69 populaire tuinplanten die aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels en liet ze in een gespecialiseerd laboratorium testen op bestrijdingsmiddelen.

Slechts één plant bleek gifvrij, op de andere werden monsters werden 505 soorten pesticiden aangetroffen, een gemiddelde van meer dan 7 per plant. Op 38 van de 69 planten werden pesticiden aangetroffen die niet zijn toegelaten. Naast de verboden bestrijdingsmiddelen werden ook bestrijdingsmiddelen gevonden die acuut giftig zijn voor bijen.

Lees hier het complete onderzoeksrapport van Greenpeace.

Radar besteedde aandacht aan het onderzoek, bekijk de uitzending hier.

Biologische kwekerij

Bij de biologische kwekerij Dependens wordt zonder chemicaliën en kunstmest gekweekt. De kwekerij is gespecialiseerd in irissen en vlinderstruiken, eetbare planten, bijzondere heesters en bomen die elders slecht verkrijgbaar zijn.

Kweker Jan Huibers houdt van stevige planten die het goed doen in het Nederlandse klimaat en helpt graag om de juiste plant voor de juiste plek te zoeken. In september zijn er Buddlejadagen op de kwekerij.

Kwekerij Dependens
Langesteeg 11
6721 NB
Bennekom
www.dependens.nl
Tel. 0318 - 43 07 26

Landleven special Vlinders

In deze Landleven special lees je alles over vlinders in Nederland met heel veel portretten, beschrijvingen en foto’s. Lees hoe je je tuin kunt inrichten tot een echt vlinderparadijs en vergroot je vlinderkennis met de herkenningskaart. 
Prijs: €7,95.