De schoenlappersplant

Onverwoestbare schoenlappersplant

De purperroze bloemen steken bescheiden hun kopjes omhoog tussen het zware blad, dat zelfs in de winter groen blijft. De schoenlappersplant is een makkelijke opvulling van een kale border. Een prachtige, winterharde plant die een plekje heeft verworven in menige boerentuin.

Omdat de schoenlappersplant in maart tot bloei komt, begint de lente in je tuin al vroeg. In de zomer geniet je van het glanzende blad, dat vanaf september verkleurt naar warmrood of paars en in de winter blijft zitten.

Deze haast onverwoestbare plant geeft  het hele jaar door plezier. De stevige bladeren bedekken de bodem en verstikken onkruid. De schoenlappersplant blijft netjes op zijn plek staan; je hoeft niet bang te zijn dat hij telkens op andere plekken in de tuin opduikt.

De stengels van de bladeren zijn eigenlijk de wortelstokken die steeds verder boven de grond uitkomen. Daarom is het aan te raden om in elk geval elke 5 jaar de plant te verjongen of te vervangen, om ervoor te zorgen dat het resultaat optimaal blijft.

Scheuren
Scheuren kan in het vroege voorjaar of het najaar. Het najaar heeft als voordeel dat de plant nog voor de winter voldoende nieuwe wortels aanmaakt, om het daaropvolgende voorjaar weer prachtig te bloeien.

Als je hem toch in het voorjaar scheurt, zal de plant direct na het scheuren blad en bloemknoppen willen aanmaken. Dit kost de plant zoveel energie dat het herstel van de wortels langer op zich laat wachten en een grote kans bestaat op verdroging. Als je in het voorjaar scheurt, knip dan in ieder geval de bloemknoppen uit de plant, zodat hij zich bezig kan houden met de aanmaak van wortels.

Schoenlappersplant scheuren

  1. Gebruik een scherpe spade en graaf de plant met een ruime kluit uit de grond. Zorg ervoor dat je de wortels hierbij zo min mogelijk beschadigt.
  2. Met de spade verdeel je de kluit in een aantal stukken naar gelang de grootte van de kluit. Hierdoor is hij hanteerbaar voor de volgende stappen.
  3. Scheur de delen met de hand in kleinere stukken. Elk stuk moet voldoende wortels en scheuten bevatten.
  4. Bij een oude verhoute wortelkluit herplant je alleen de buitenste delen. Die hebben nog voldoende groeikracht. Het centrum mag op de composthoop. Zorg voor een ruim gat in de aarde, verspreid de wortels over de beschikbare ruimte en geef royaal water.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.