Wortelstekken

Vermeerder vaste planten met wortelstek

Dit is het seizoen om vaste planten zoals phloxen, zonnehoed, herfstanemonen en varens te verplanten en te delen. De planten gaan nu hun rustfase in. Als je ze toch uit de grond hebt, kun je ook prima wortelstekken nemen. Dit gaat vooral goed bij planten die van nature worteluitlopers vormen. Voordeel boven gewone stekken is dat wortelstekken minder nazorg nodig hebben.

Bovendien kun je veel meer stekken van een moederplant halen én groeien planten uit wortelstek vaak buitengewoon groot en krachtig.

Zo ga je te werk:

  1. Haal een volwassen plant in zijn geheel uit de grond met behulp van een spade.
  2. Schud de grond er zoveel mogelijk af en maak de wortels los. Knip de stelen met blad en uitgebloeide bloemen af. Dit hoeft niet als je slechts een paar worteldelen wegneemt. In dat geval kun je het restant gewoon terugplanten.
  3. Je kunt zowel de dikke als de fijne wortels gebruiken. Van de dikke wortels knip je stukken van ongeveer 2 cm. Het is handig als alle stekken ongeveer dezelfde lengte hebben. De stekken moeten straks weer in de juiste richting de grond in. Houd dus goed in de gaten wat de onderkant en wat de bovenkant van de wortels is. Je kunt bijvoorbeeld de bovenkant recht afsnijden en de onderkant schuin.
  4. De grillige dunne wortels kun je ook stekken. Snij deze in iets grotere stukken, van ongeveer 10 cm. Deze stekken leg je straks horizontaal in de grond, dus hierbij is het niet belangrijk wat de boven- en onderkant is.
  5. Vul een stekkistje met zaai- en stekgrond en druk de grond stevig aan met een plankje. Duw de stekken van de penwortels met de onderkant naar beneden rechtop in de grond. De dunne wortelstekken leg je los op de stekgrond
  6. Strooi de stekken af met een laagje stekgrond.
  7. Label de stekken en zet ze op een donkere, vorstvrije plek en geef af en toe water. Zodra ze gaan groeien, zet je de jonge plantjes over in een bak met potgrond. Als de wortelkluit zich goed heeft ontwikkeld geef je ze een plekje in de tuin.

Geschikt voor wortelstek

acanthus, anchusa, blauwe distel, gebroken hartje, herfstanemoon, kaukasische vergeet-mij-niet, kogeldistel, kokardebloem, kruiskruid, lamsoor, ossetong , papaver, phlox, primula, schoenlappersplant, schoepkruid, smeerwortel, theunisbloem, toortsen, varens, zonnehoed.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.