Tijd voor nieuwe aardappelen

Tijd voor nieuwe aardappelen

De zomer is aangebroken. De eerste vroege aardappelen zijn klaar om gerooid te worden. Heerlijk om vanavond op tafel te zetten, gekookt met een klontje boter of uit de oven met knoflook en rozemarijn. Niet zeker of je aardappelen oogstrijp zijn? Doe een proefrooiing.

Rassen als Eersteling, Gloria en Première behoren tot de vroegste aardappelen en die zijn in juni oogstbaar. Mits op tijd gepoot natuurlijk, en ook de groeiomstandigheden dienen in orde te zijn geweest. Als het voorjaar koud is, loopt de groei op sommige plekken wat achter.

Vochtige weer betekent sporen van de aardappelziekte. Je kunt ervoor kiezen om het loof vast te verwijderen, vooral op vochtige plekken met veel schaduw. Dan zit de oogst veilig in de grond en kan het loof niet meer door de ziekte worden aangetast.

Maar wanneer kun je nu echt starten met het rooien van de eerste piepers? Het beste is om een zogenaamde proefrooiing te doen. Steek ergens in het midden van een rij een plant uit en kijk of er genoeg bruikbare aardappelen uit de rug naar boven komen. De piepers mogen bij vroege aardappelen best klein zijn, dat is geen probleem. Rooi wel voorzichtig: vroege aardappelen hebben nog nauwelijks een schil en zijn dus extra kwetsbaar.

Alles weten over moestuinieren?

Het nieuwe Moestuinieren is het praktijkboek voor in de moestuin. Met maar liefst 896 pagina's en meer dan 2300 onderwerpen

Bestel hier
-->