Heermoes onkruid

Hoe verdelg je paarden- en kattenstaarten in de tuin

Kattenstaart, akkerpest en paardenstaart zijn namen die in de volksmond worden gebruikt om heermoes aan te duiden. Een hardnekkig onkruid, in de moestuin, met een heel uitgebreid en diep wortelstelsel. Onkruidverdelgers hebben door dit wortelstelsel maar heel beperkt vat op het onkruid en dat maakt bestrijding extra lastig.

Bemesten

Heermoes gedijt alleen op arme, wat zure grond. Een verrassende bestrijdingsmethode is daarom: bemesten. Breng flink veel compost en kalk aan. Neem hiervoor wel de tijd en blijf het jaarlijks goed bijhouden. Het onkruid houdt ook van grond met weinig mineralen, kali en fosfor. Laat eventueel een grondmonster testen en mest naar behoefte bij. Lavameel is een mooie meststof voor tuinen met heermoes.
 

Uitputten

Uittrekken of schoffelen is zeer intensief, omdat het plantje een zeer uitgebreid en diep wortelstelsel heeft. Wanneer u ondergrondse delen laat zitten, zal het kruid vanzelf de kop weer opsteken. En met onvolledig weghalen kunt u de groei zelfs stimuleren, omdat de beschadigde worteldeeltjes ieder weer kunnen uitlopen. Toch helpt consequent weghalen van de bovengrondse delen wel. Door te maaien of de plant weg te halen put u deze uiteindelijk uit. U hebt echter wel een lange adem nodig: het kan wel drie jaar intensief verwijderen duren, voor het onkruid het opgeeft.
 

Afdekken

Wanneer het onkruid niet in de border tussen de planten groeit, kunt u het bestrijden door de grond af te dekken met zwart landbouwplastic. Laat het minimaal een jaar liggen. Door het gebrek aan licht kunnen de planten niet groeien en zo zal het onkruid uiteindelijk ook door uitputting verdwijnen. Combineer deze methode bij voorkeur met een goede bemesting.
 

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.