Zo ga je te werk
Taartbodem:
1. Doe alle ingrediënten in een kom en meng door elkaar tot u er een deegbal van kunt maken.
2. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het een nacht opstijven.
3. Verwarm de oven voor tot 180 graden (stand boven- en onderwarmte).
4. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol met een deegroller de bodem uit tot hij over de bakvorm heen past.
5. Vet de bakvorm in. Lotte gebruikt een taart-/quichevorm waarvan de bovenkant een doorsnee van 30 centimeter heeft.
6. Doe het deeg in de bakvorm en prik met een vork gaatjes in het deeg.
7. Breng een blindbakvulling (bijvoorbeeld bakbonen) aan en bak de taartbodem twintig minuten blind in de oven.
8. Haal het overtollige deeg weg met een scherp mes, haal de blindbakvulling eruit en bak de taartbodem nog eens tien tot vijftien minuten tot het deeg mooi goudbruin is.
9. Laat de taartbodem afkoelen en haal hem uit de vorm om volledig af te koelen.
Italiaanse meringue:
1. Voeg de eiwitten toe in een keukenmachine (met garde).
2. Doe het water en de suiker in een steelpan en laat dit koken. U hoeft niet te roeren.
3. Start met het opkloppen van de eiwitten wanneer het suikermengsel 113 graden is. Dit mag op de hoogste stand. Gebruik een suikerthermometer; u kunt aan het mengsel zelf niet zien wanneer het op deze temperatuur is.
4. Haal de pan van het vuur wanneer het suikermengsel een temperatuur van 118-120 graden heeft bereikt. Zet de keukenmachine op halve kracht en giet de siroop voorzichtig op de zijkant van de kom en niet in het mengsel. Zo voorkom u dat de siroop overal heen spat.
5. Zet zodra alle siroop is toegevoegd de keukenmachine op volle kracht en laat hem draaien tot de meringue lauw is. Dit duurt ongeveer vijftien tot twintig minuten.
6. Als de meringue mooie, stijve pieken heeft is hij klaar voor gebruik.