Zo ga je te werk:
Voeg eerst deel 1 en 2 samen en meng voor vijf minuten goed. Voeg daarna deel 3 toe en meng weer vijf minuten goed. Verdeel de ‘brij’ over drie kleine
broodbakvormen (11x15 cm, inhoud 1 liter). In de rijskast plaatsen op 24 graden en 2 á 3 uur
laten rijzen tot het bijna aan de rand is. Vlak voor u het brood in de oven doet, het insnijden met
een scherp, nat mesje. Zet in een voorverwarmde oven op 220 graden. Zet de oventemperatuur
lager naar 190 graden en leg een ijsklont op de bodem van de oven (dit geeft stoom). Bak 65
minuten in de oven. Stort het brood meteen uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Tips van Barbara
- Omdat de stad niet naast de deur is, bestel ik 25 kilo biologisch roggemeel bij de Zuidmolen. Ik maal zelf de korrels tot meel per bakbeurt. De graankorrels blijven veel langer vers en ik heb altijd versgemalen meel.
- Voor 200 gram roggedesem meng ik 50 gram starterdesem met 100 gram roggemeel en 100 milliliter water. Dit zet ik ook een nacht in de rijskast. Ik gebruik 200 gram voor het brood en de overige 50 gram bewaar ik voor de volgende keer.