Friese dúmkes met een kop koffie

Friese dúmkes

Dúmkes danken hun typische smaak aan de anijs en de stukjes hazelnoot die erin zitten. Dúmke is Fries voor duimpje, maar waarom het koekje zo heet is niet helemaal duidelijk. Volgens de een omdat het koekje de vorm van een duim heeft, volgens de ander omdat de bakker voor het bakken even met zijn duim in de koekjes duwt.

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 200 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 125g lichte basterdsuiker
  • 1½ tl anijspoeder
  • 1½ tl anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ tl kaneel
  • 100 g grof gehakte hazelnoten
  • 300 g bloem van de molen
  • 1½ tl bakpoeder
  • snuf zout
  • scheutje melk
  • kristalsuiker, om mee te bestrooien

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Klop de boter met de suiker, de specerijen en zout tot een geheel.
  2. Voeg de hazelnoten toe en roer door.
  3. Meng de bloem met het bakpoeder en zout en kneed het door de boter, samen met een scheutje melk.
  4. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.
  5. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik.
  6. Snijd repen van 2 centimeter breed en snijd die vervolgens in stukjes van 5 centimeter lang (zoals een duimpje).
  7. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met kristalsuiker.
  8. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven vijftien tot twintig minuten op 175 graden.
  9. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

 

Landleven special Streekgerechten

Ooit van eierballen, drabbelkoeken en vlammenkouk gehoord? Of misschien ken je wel slemp, jan-in-de-zak of nonnevotten? Het zijn allemaal traditionele Nederlandse streekgerechten. Wij verzamelden de beste recepten van vroeger, uit alle windstreken van Nederland.
Voor maar € 7,95.