Rösti met worst en uienjam

Rösti met worst en uienjam

Rösti is een soort pannenkoek van geraspte aardappels; van binnen lekker zacht en van buiten met een krokant korstje. Lekker met ambachtelijke worst, wat gebakken salie en gekaramelliseerde uienjam.

Dit heb je nodig:

 • 1 kg kruimige aardappelen (bijv. Bintje)
 • 125 g roomboter
 • 1 ui, fijngesneden
 • 1½ tl zout
 • 4 braadworstjes
 • handjevol verse salieblaadjes

Zo ga je te werk:

 1. Kook de aardappels in de schil halfgaar en laat ze helemaal afkoelen. Dit kan prima een dag of avond van tevoren. Als de aardappels helemaal koud zijn, haal dan de schil eraf en rasp de aardappels met een grove rasp.
 2. Doe 25 gram boter in een koekenpan met dikke bodem en fruit de fijngesneden ui op een laag vuur. Meng de ui voorzichtig door de geraspte aardappels, samen met het zout.
 3. Doe weer 25 gram boter in de pan, laat het smelten en verdeel het aardappelmengsel over de bodem. Laat op middelhoog vuur een paar minuten bakken en draai het om met een spatel. Het hoeft nu nog geen pannenkoek te zijn.
 4. Draai het mengsel nog een keer. Duw nu de aardappels voorzichtig met een spatel aan zodat er een pannenkoek ontstaat. Zet het vuur laag en laat de pannenkoek op een laag vuur een klein kwartier bakken.
 5. Leg een bord op de pan en draai de pan met bord en al om. Doe weer 25 gram boter in de pan en laat de rösti voorzichtig weer terug in de pan glijden. Bak de andere kant zo’n tien minuten tot er een mooi goudbruin korstje op zit.
 6. Braad ondertussen de worst. Verwarm daarvoor 50 gram boter in een koekenpan en braad de worst in twintig minuten rondom bruin.
 7. Voeg zo’n tien minuten voor het eind de salieblaadjes toe en bak die mee tot ze knapperig zijn.

Visserstruien verzameld

Stella Ruhe verzamelde vele motieven, liet de truien opnieuw breien met moderne garens en verzamelde ze in een prachtig boek, dat door heel veel historische achtergrondinformatie en originele afbeeldingen ook zeer aantrekkelijk is voor wie niet met een of meer van de zestig breipatronen aan de slag zal gaan.
Prijs: € 29,99