Gebakken makreel met rabarber op een bord, met mes en vork.

Gebakken makreel met rabarber

De lichtroze stengels van geforceerde rabarber worden afgedekt en beschermd door een terracotta pot. In de pot is het donker en relatief warm; daardoor kun je eerder oogsten en zijn de stengels zachter, zoeter en delicater van smaak. Met geforceerde rabarber maakt u al vroeg in het seizoen dit heerlijke recept. De vettige makreel combineert qua smaak heel goed met in witte wijn gepocheerde roze rabarber.

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 8-10 stelen rabarber
  • 3 el suiker
  • paar takjes tijm
  • 125 ml witte wijn
  • 4 verse makreelfilets
  • zout en versgemalen peper
  • scheut olijfolie

Gietijzeren koekenpan

Een tarte tatin kunt u in een speciale vorm maken, maar een gietijzeren koekenpan (doorsnee 23 centimeter) is ook heel geschikt.

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Was de rabarber en snijd hem in stukken van 10 centimeter.
  2. Leg deze in een ovenschaal en verdeel de suiker, de tijm en de wijn erover.
  3. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie.
  4. Zet de schaal in een voorverwarmde oven en laat de rabarber op 200 graden in vijftien tot twintig minuten gaar worden.
  5. Bestrooi de makreelfilets met zout en peper.
  6. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan en bak de filets eerst twee à drie minuten op de huidzijde en daarna twee minuten op de andere kant.
  7. Haal de rabarber uit de oven.
  8. Pak vier borden, leg op elk bord een gebakken makreelfilet en verdeel de rabarberstengels over de borden.
  9. Schep op elk bord een paar eetlepels van de wijn waarin de rabarber gegaard is.
  10. Als u wat overhoudt kunt u dat in een kannetje erbij geven.

Tekst en fotografie: Anna Rubingh

Landleven special Moestuin

Meer over over ecologische oplossingen als mulchen en swales, hoe je het seizoen vervroegt en de zonnewarmte optimaal in je moestuin vangt lees je in onze nieuwe special Moestuin. Een bewaarnummer met bruikbare tips voor het zelf verbouwen van groente ... Maar vooral lees je hoe je er, als het dan tijd is om te oogsten, de lekkerste gerechten van maakt. Want een mooie oogst eet je gewoon lekker op!

BESTEL MOESTUIN