pasta door een pastamachine halen

Zelf pasta maken

Zelf pasta maken is niet moeilijk, het kost alleen wat tijd en uitproberen. Het is leuk om te doen en het voordeel is dat u precies weet wat er in gaat. De eieren komen van uw eigen kippen en met meel van de molen maakt u er helemaal een eigen streekproduct van!
Aantal personen: 3-4
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

 • 150 g bloem, liefst van de molen
 • 100 g fijne griesmeel (semolina)
 • 2 hele eieren
 • 3 eidooiers

Zo ga je te werk:

 1. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine met een sikkelmes. Laat de machine zo’n dertig seconden draaien tot het deeg samenklontert. Leg het deeg op uw werkblad en kneed het ongeveer vijf minuten door. Maak er een bol van en verpak het in huishoudfolie. Laat het deeg minimaal een half uur, en maximaal 24 uur, rusten in de koelkast.
 2. Verdeel het deeg in vier punten. Begin met één punt en laat de rest voorlopig in de folie zitten. Rol het deeg met een deegroller plat; probeer de lap zo rechthoekig mogelijk te maken. Bestrooi uw werkblad met wat extra griesmeel om te voorkomen dat het deeg gaat plakken.
 3. Bevestig een pastamachine stevig aan de hoek van een tafel. Zet de machine op de hoogste stand (stand 7) en draai het deeg er één keer door. Vouw het deeg dubbel en draai het er nogmaals door. Zet machine nu één standje dunner (stand 6) en herhaal het draaien-dubbelvouwen-draaien. Doe dit ook op stand 5 en 4. Rol het deeg daarna één keer door stand 3, vervolgens één keer door stand 2 en eventueel door stand 1, maar die laatste kunt u ook overslaan.
 4. Zet nu de tagliatelle- of spaghettisnijder op de machine en snijd het deeg in de door u gewenste breedte. Hussel de slierten indien nodig nog wat om met griesmeel, tegen het plakken. Herhaal met de drie andere stukken deeg.

Tips

 • Laat de verse pasta 24 uur drogen. Dat kan op een speciaal rekje, maar ook gewoon in hoopjes op een grote snijplank. Na een uur drogen kunt u de pasta al verder bereiden.
 • Het deeg moet niet te droog zijn, maar zeker niet te plakkerig. Dat is een kwestie van uitproberen. Vooral als u met eieren van eigen kippen werkt, kan het formaat verschillen van dat van standaard eieren. Wees u hiervan bewust en pas de hoeveelheden eventueel aan.
 • Wordt de lap deeg te lang om makkelijk te verwerken? Snijd hem dan in wat handzamere kortere stukken. Uiteindelijk wilt u geen tagliatelle van een meter lang.
 • Wordt het deeg te breed voor de machine? Snijd de lap dan wat smaller. Reststukjes kunt u weer uitrollen en opnieuw gebruiken.
 • Gedroogde verse pasta is enkele dagen houdbaar.
 • Verse pasta is sneller gaar dan gedroogde pasta uit de winkel. Zo’n drie tot vier minuten kooktijd is genoeg.
 • Gebruik ook eens andere soorten bloem, zoals spelt, als u wilt variëren.