Appel-citroencurd in een potje met een lepel erop

Appel-citroencurd

Citroencurd is een frisse lekkernij die gemaakt wordt van citroen, boter, suiker en eieren; door appel toe te voegen wordt het eigenlijk nog lekkerder. Perfect om te verwerken in allerlei taarten, zoals ouderwetse appeltaart, maar ook heerlijk op een stukje toast of door de yoghurt.
Bereidingstijd: 30 min.
 

Dit heb je nodig:

Ingrediƫnten

 • 500 g moesappels, bijv. goudrenet, jonagold of bramley
 • 200 ml water
 • 2 biologische citroenen, rasp en sap
 • 125 g boter
 • 500 g suiker
 • 5 eieren, losgeklopt

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

 1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Breng de appelstukjes met de citroenrasp en het water in een pannetje aan de kook. Kook tot moes en wrijf de inhoud van de pan door een zeef.
 2. Meng in een hittebestendige kom de boter met het citroensap, de suiker en de appelmoes en verwarm alles op een pan met zacht kokend water (au bain-marie).
 3. Zodra het geheel warm genoeg is (niet warmer dan 60 graden) klopt nu de eieren erdoor met een garde. Laat het niet te warm worden; dan krijg je roerei.
 4. Laat het mengsel in de kom boven het zacht kokende water al roerend indikken. Dat duurt ongeveer tien minuten (laat het niet warmer worden dan circa 83 graden).
 5. Als de curd voldoende is ingedikt, giet u hem in schone, droge jampotjes. Sluit de deksels van de potten en laat ze rustig afkoelen. Ongeopend is de curd zeker vier weken houdbaar in de koelkast.

Tekst & fotografie: Anna Rubingh