Culinair redacteur Klaske Bakker: “Sinds de corona-lockdown heeft het thuisbakken een grote vlucht genomen. Ook velen die eerder niet zo’n keukenprins of –prinses waren, sloegen aan het bakken. Het bakken is een aardig tijdverdrijf voor thuis, maar veel mensen begonnen ook het nut in te zien van de vaardigheid om zelf brood te kunnen bakken. Wie de kennis en kunde heeft om zelf vers, gezond en voedzaam brood te bakken, is minder afhankelijk van een supermarkt of andere winkel. De thuisbakkers die het broodbakken ondertussen aardig onder de knie hebben gekregen, zijn nu wellicht toe aan een stapje verder en gaan kritischer kijken naar de ingrediënten. Wat is de oorsprong van het graan waar je mee bakt? Komt het graan uit Nederland of heeft het meer zonuren gekregen in een land als Frankrijk of Amerika? En kies je voor biologisch?
Wie zijn eigen brood bakt, heeft de mogelijkheid om meer en bewustere keuzes te maken wat betreft de te gebruiken grondstoffen. Als je echt ‘from scratch’, oftewel compleet vanaf de basis, wilt bakken, dan is het helemaal fantastisch als je je eigen graan kunt malen. Wat daarbij onmisbaar is, is een graanmolen voor thuisgebruik. Een goede graanmolen is zwaar en solide: gemaakt om het zware werk aan te kunnen. Een dergelijke molen vergt een investering, maar met een exemplaar van goede kwaliteit kun je jarenlang vooruit.”