Sterrenplaatkoek in een Landleven ovenschaal

Sterrenplaatkoek

Deze feestelijke plaatkoek bak je  met koekjesdeeg en frambozenjam. Ideaal om zo’n schaal vol overheerlijke, boterige stukjes koek klaar hebben te staan voor familie en vrienden die langskomen tijdens de feestdagen. Benieuwd naar meer? Lees en bekijk er alles over in de december editie van Landleven.
Bereidingstijd: 2 uur
 

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

 • 250 g boter, koud en in blokjes
 • 160 g poedersuiker
 • 225 g bloem
 • 90 g rijstbloem
 • 1 tl vanille-extract
 • 250 g frambozenjam, liefst zelfgemaakte

En verder
 • Ovenschaal (ca. 30 x 23 cm)
 • Koekjesuitstekers in de vorm van sterren

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

 1. Leg de blokjes boter in een keukenmachine met een sikkelmes.
 2. Zeef de poedersuiker en de twee soorten bloem boven een kom en voeg dit toe aan de keukenmachine, samen met het vanille-extract.
 3. Laat de keukenmachine draaien tot het deeg nét samenkomt. Haal het deeg uit de machine, vorm er een bal van en verdeel deze in tweeën.
 4. Verpak de ene helft in huishoudfolie en laat deze rusten in de koelkast.
 5. Rol het tweede deel tussen twee vellen bakpapier uit tot een dikte van 4 millimeter. Leg de uitgerolde lap deeg, samen met de vellen bakpapier, in de koelkast om hard te worden (minimaal dertig minuten).
 6. Haal dit deeg daarna weer uit de koelkast en steek er met de koekjesuitstekers zo veel mogelijk sterren uit; dat mag in verschillende formaten.
 7. Leg de sterren op een met bakpapier beklede bakplaat en zet dit geheel weer in de koelkast om hard te worden, zo’n tien à vijftien minuten. Gooi de restjes deeg niet weg, maar bewaar ze.
 8. Bekleed de ovenschaal met een vel bakpapier dat aan de zijkanten een beetje overhangt. Haal het eerste deel deeg nu uit de koelkast en meng het met de restjes die je over hebt van de sterren.
 9. Kneed het deeg kort en druk het met de bolle kant van een lepel uit in de ovenschaal om zo een mooie, rechte deegbodem te maken.
 10. Prik met een vork her en der gaatjes in de deegbodem. Bak de bodem twintig minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden tot hij goudbruin is.
 11. Laat hem een kwartier afkoelen. Roer de jam wat los en bestrijk er de bodem mee. Haal de sterren uit de koelkast en leg ze op de jam; ze mogen elkaar overlappen.
 12. Zet het geheel weer in de oven en bak de plaatkoek nog twintig minuten. Laat de koek afkoelen en bestrooi voor het serveren met poedersuiker voor een extra feestelijk effect.

Ovenschaal

Wij bakten deze plaatkoek in de speciale Landleven-ovenschaal. Deze schaal met landelijke motieven is gemaakt van traditioneel Pools aardewerk. In de stad Boleslawiec (ook bekend onder de Duitse naam Bunzlau) wordt al meer dan tweehonderd jaar dit soort aardewerk gegoten, met de hand afgewerkt en door lokale ambachtslieden bestempeld, beschilderd en gedecoreerd. 

Landleven special Koekjes

In deze special hebben we onze 40 lekkerste recepten verzameld. Basisrecepten, maar ook recepten voor streekkoekjes of klassiekers als stroopwafels en kokosmakronen.
Prijs: €8,95.

Fotografie Otto Kalkhoven