boontje in het zoetzuur in weckpot

De lekkerste weck- en inmaakrecepten

Nu het weer tijd is om groente en fruit te oogsten, heb je vaak zoveel dat het nu niet op komt. Het is zonde om dit weg te gooien. Door het wecken of inmaken van groente of fruit blijven deze nog erg lang houdbaar. Hier vind je de lekkerste recepten en tips.

meerdere weckpotten

Alles over wecken

Wecken is als culinaire traditie toegevoegd aan de Unesco-Werelderfgoedlijst van immaterieel erfgoed. Carolina Verhoeven van de Landskeuken is in Nederland een belangrijk ambassadeur van het wecken. Daarom staat de Landskeuken daarnaast ook op de Nationale Lijst. Hier vind je weetjes over wecken plus recepten.

Naar het artikel
weckpot met bonen

Tips van een weckende twintiger

De Twentse twintiger Gijs Zwaferink brengt zijn vrije tijd het liefst door achter weckketel en sappan. “Ik ben gewoon helemaal weg van wecken. Het is een prachtige hobby. Ons gezin mijn vader, moeder, oma, broertje en zusje kan het hele jaar eten van de groentes die ik inmaak." Zijn beste tips deelde Gijs met Landleven.

Naar de tips
weckpot met groenten

Radijsjes in 't zuur

Deze knapperige radijsjes in 't zuur zijn zo gemaakt, zijn gezond en smaken heerlijk fris op bijvoorbeeld een broodje mozzarella. Culinair redacteur Klaske laat in dit filmpje zien hoe je dit smakelijke bijgerecht maakt.

Naar het recept
ingemaakte kweeperen

Ingemaakte kweeperen

Een vergeten vrucht voor veel Nederlanders, maar niet voor de plattelandsbewoner die een boom op zijn erf heeft staan: de kweepeer. Keihard en niet lekker om rauw te eten. Meer wél heel smakelijk in dit inmaakrecept!

Naar het recept
confituur

Confituur van peer met gember

Maak deze bijzondere confituur van peer met gember. Volgens bedenkster Madam Confituur is dit de ultieme zentherapie!

Naar het recept
weckpot met rode kool in het zoetzuur

Rode kool in het zoetzuur

Rode kool inmaken in zoetzuur is heel makkelijk en smaakt lekker als bijgerecht bij wild. Het recept vind je hier.

Naar het recept
weckpot met bloemen

Inmaken: courgette en ui

Veel groentes zijn makkelijk in te maken in zoetzuur. Een fijne manier om de groentes langer te bewaren én het geeft volop mogelijkheden om interessante smaken te creëren. Met je eigen specerijenmengsel maak je er helemaal iets bijzonders van!

Naar het recept
geschilde appels

Appelchutney

Chutney is een veelzijdige smaakmaker die veel gerechten nét even dat extraatje kan geven. Hier vind je het recept voor appelchutney met dadels, een basischutney, helemaal lekker als je appels van eigen erf gebruikt.

Naar het recept