Hartige taart met zalm

Hartige taart

Voor de vulling van deze hartige taart wordt ricotta gebruikt, waardoor u een stevige en vullende taart krijgt. Serveer in kleine puntjes met wat verse groene salade en een citroenpartje. Warm of lauwwarm het lekkerst!

Dit heb je nodig

Voor de bodem

  • 175 g bloem
  • 1 tl gedroogde dille
  • snuf zout
  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 2 tot 3 el (ijs)koud water
 
Voor de vulling
  • 3 eieren
  • 250 g ricotta
  • zout en peper, naar smaak
  • ca. 200 g warm gerookte zalm
  • 100 g Hollandse garnalen (gepeld gewicht)
  • citroenrasp, van ¼ citroen
  • ½ tl gedroogde dille

Zo ga je te werk

  • Meng in een ruime kom de bloem met het zout en de dille.
  • Voeg de blokjes koude boter toe en wrijft met je vingertoppen tot je allemaal kruimeltjes krijgt. Voeg dan twee eetlepels koud water toe en meng vlug tot een deeg. Voeg alleen als het nodig is nog wat extra water toe. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal een half uur in de koelkast rusten.
  • Vet ondertussen een springvorm of een rechthoekig bakblik in met boter.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een bebloemd werkblad uit tot de lap deeg iets groter is dan de bakvorm. Leg het deeg in de bakvorm, druk de zijkanten goed aan en snijd overtollige randjes af.
  • Prik enkele malen met een vork in de bodem.
  • Zet de bakvorm nu een half uur in de koelkast; dit zorgt ervoor dat de bodem straks minder krimpt tijdens het bakken.
  • Bedek de bodem met een vel bakpapier en vul het geheel met blindbakvulling (bijvoorbeeld keramische balletjes, droge bonen of rijst). Bak de bodem nu twintig minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Verwijder dan het bakpapier en de blindbakvulling en zet de bodem nog vijf tot tien minuten terug in de oven. Verlaag alvast de oventemperatuur naar 180 graden.
  • Meng ondertussen in een kom de eieren, de ricotta, zout en peper.
  • Kluts met een garde tot alles goed gemengd is. Verdeel de zalm in vlokjes over de bodem van de taart, samen met driekwart van de garnaaltjes. Giet het ricottamengsel erover en zorg dat het goed verdeeld is.
  • Strooi nu als laatste de overgebleven garnaaltjes, de citroenrasp en de dille over de taart. Bak de hartige taart 35 tot 45 minuten op 180 graden.
 
Tip: warm gerookte zalm haalt u bijvoorbeeld bij de ambachtelijke rokerij Jongens van de Fant in Urk (www.jongensvandefant.nl).