bord met pasta, spekjes en verse tijm

Linguine met koolraapsaus en spek

Bij knollen en rapen denk je niet zo snel aan pasta. Maar serveer koolraap eens als saus over linguine, met knapperige spekjes. De koolraap onderscheidt zich van knolselderij en knolraap, doordat hij gladder is, van boven rond en van onder wat meer in een punt. Vaak is de bovenkant paarskleurig en verloopt deze naar geel. Van binnen is hij ook geel. Hier vind je het recept van de linguine met koolraapsaus.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 el olijfolie 250 g
  • koolraap, geschild en in stukjes gesneden
  • 1 ui, grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 50 g oude boerenkaas, geraspt
  • zout en peper
  • 300 g verse linguine (of spaghetti)
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • verse tijm, om te serveren

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de olijfolie in een pan. Voeg de koolraap, de ui en de knoflook toe en bak deze vijf minuten aan.
  2. Voeg een scheutje water toe, zet het vuur wat lager en plaats een deksel op de pan. Laat de koolraap nu zo’n tien tot vijftien minuten garen. Roer af en toe zodat hij niet aan de bodem van de pan plakt.
  3. Laat de koolraap daarna even afkoelen en pureer met een staafmixer tot hij glad is. Meng er de kaas door en zout en peper naar smaak.
  4. Kook de linguine volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Bak intussen de spekreepjes uit in een droge koekenpan.
  6. Meng de gare linguine goed met de koolraapsaus. Voeg eventueel een scheutje van het kookwater toe om het geheel wat losser te maken. Bestrooi met de uitgebakken spekjes en verse tijm en serveer direct. Wat extra geraspte kaas is er ook lekker over.

Landleven Wandelroutes

In Landleven Wandelroutes vind je meer dan 50 prachtige wandelroutes in alle provincies van Nederland, samengesteld in samenwerking met Wandelzoekpagina. Naast de beschrijving van de wandelroutes staan QR codes waarmee je een jaar lang gratis toegang krijgt tot de betreffende, meest actuele routebeschrijving.
Prijs: €8,95.