Ieder voorjaar is het vaste prik: de beroemde rabarbertaart komt op tafel bij de familie Salden in het Limburgse Afferden. Het recept én de rabarberplant worden al jarenlang van generatie op generatie overgegeven. Anne Salden deelt haar moderne versie van het familierecept met Landleven.
Anne Salden: “Mijn lieve oma Beb van den Tweel is nu 94 en ze is nog altijd de spil van de familie. We hebben zelfs een boek gemaakt met ‘Oma’s praatjes’. Al haar typische uitspraken staan erin. Ook haar beroemde recepten staan erin, van appelkoek tot rabarbertaart.” “De rabarberplant die we in de moestuin hebben, komt oorspronkelijk bij haar vandaan. Ze komt uit een boerenfamilie en werkte als hulp in de huishouding. In dat gezin heeft ze echt leren koken en bakken. De rabarberplant is een hele oude plant, hij stond vroeger bij de boerderij Beekhuis in Achterveld. Steeds als er een familielid uit huis ging, of verhuisde, kreeg hij of zij een stuk van de plant mee. Het is een framboosrabarber, daarom heeft hij ook zo’n mooie rode kleur. Door de rabarberplant is ook de rabarbertaart in de familie gekomen. Oma maakte de taart vroeger al. Mijn moeder heeft dat overgenomen en nu is het mijn beurt. Oma maakt nog steeds haar beroemde wafels en appeltaarten, maar de rabarbertaart laat ze nu aan mij over. Bij het uitkiezen van de rabarberstelen is ze nog steeds kritisch: je moet wel de goede stelen ertussenuit pakken.”
“De taart begint bij de bodem",legt Anne uit. "We maken altijd een harde Wener bodem. Die bak je eerst blind om hem daarna te vullen met de rabarber."
Als de bodem in de oven staat, maakt Anne alvast de vulling. De rabarber snijd ze in stukjes en die stoof ze. Voor wat extra pit en kleur voegt ze meestal wat rode bessen toe. Het hangt natuurlijk ook van de rabarber zelf af, hoe de smaak dit jaar is. Qua suiker moet je ook altijd even proeven, naar smaak kun je meer of minder suiker toevoegen.
Garneer de taart met wat verse rode bessen en een handjevol ongezouten, geroosterde en fijngehakte pistachenoten. “De garnering met wat rode bessen en fijngehakte pistachenootjes is mijn eigen inbreng in het recept", vertelt Anne. "De nootjes geven een mooi kleurcontrast en ook wat extra crunch. Het is wel een modernisering, dat geef ik toe.”
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en aanbiedingen en ontvang gratis het Landleven receptenboekje Buiten Eten. Met de aanvraag ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je kunt je altijd eenvoudig afmelden.
Het is gelukt, je bent ingeschreven op de nieuwsbrief van Landleven. Je ontvangt vanaf nu regelmatig onze nieuwsbrief. Je kunt de recepten ook hier downloaden.