Fries suikerbrood

Fries suikerbrood

Mannin Vering uit Dronrijp bakt de lekkerste streekbroden in haar eigen keuken. Zoals dit Friese suikerbrood: “Een lekker suikerbrood is naar mijn idee een brood vol smaak, plakkerig en vol kleffe ‘suikergrotten’. Om te voorkomen dat suiker vocht uit het deeg trekt, halen sommige bakkers de suiker eerst door gesmolten boter. De suiker blijft dan een stuk harder. Zelf gebruik ik liever geen gesmolten boter en ga ik voor een brood met kleffe gaten. Dat het brood snel droog wordt, is meestal niet zo'n probleem: ik snijd het in porties en vries het in, of het is al zo snel op dat dit alles helemaal niet nodig is! Dit recept is goed voor twee Friese suikerbroden.”

Dit heb je nodig:

 • 600 g tarwebloem, geschikt voor brood
 • 40 g witte basterdsuiker
 • 9 g (bakkers)zout
 • 18 g citroenrasppasta (Dr. Oetker)
 • 20 g instant gist
 • 100 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • 400 g volle melk, op kamertemperatuur
 • 2 x 95 g suikerchips maat P5 (zie tip)
 • 2 x 95 g suikerchips maat P4
 • 2 x 3 g gemalen kaneel
 • ongezouten zachte roomboter, voor het invetten
 • fijne kristalsuiker, voor het bestrooien van de vorm
 • gembersiroop, voor het bestrijken van het brood

Bekijk onze shop tips
Cakeschaal Cakeschaal € 47,90

Verkoop door:
Woldring

Shop nu
Laura Ashely pannenlap Laura Ashely pannenlap € 9,95

Verkoop door:
Tafel en keuken

Shop nu
Nordic Ware bakvorm Nordic Ware bakvorm € 45,-

Verkoop door:
Kookwinkel

Shop nu
Serveerschaal op voet Serveerschaal op voet € 14,95

Verkoop door:
Dille & Kamille

Shop nu

Zo ga je te werk:

 1. Doe bloem, basterdsuiker, zout, citroenrasppasta en instant gist in een kom en roer goed door elkaar. Voeg de roomboter en de melk toe en kneed tot een soepel deeg waar u een mooi vliesje van kunt trekken. In het begin zal het deeg ontzettend plakkerig zijn, maar gaandeweg het kneedproces zal dit beter worden. Voeg dus geen extra bloem toe, houd een deegschraper bij de hand en kneed stug door!
 2. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Bol de stukken deeg op, leg ze in twee aparte, licht met olie ingevette kommen en dek deze af met een deksel. Zet het deeg dertig minuten weg op kamertemperatuur.
 3. Vet twee cakeblikken van 24 centimeter in met roomboter en bestrooi vervolgens met een laagje fijne kristalsuiker.
 4. Meng in twee kommen de suikerchips: in beide kommen komt 95 gram P4 en 95 gram P5.
 5. Druk het deeg met de vlakke hand plat tot een rechthoek. Druk het deeg enkel naar beneden en trek of druk het niet opzij, want dan scheurt het. Bedek tweederde van het deeg met de helft van de suiker (laat het rechter gedeelte vrij) en bestrooi met de helft van de kaneel. Druk de vulling goed vast in het deeg. Vouw het onbedekte deel over de helft van het met vulling bedekte deel. Vouw het overige bedekte deel daar overheen. U hebt nu twee lagen met egaal verdeelde vulling.
 6. Druk de ontstane rechthoek plat. Verdeel hier de resterende suiker en kaneel over. Rol het deeg vanaf de korte kant stevig op en leg het met de naad naar beneden in de vorm.
 7. Doe hetzelfde met het overgebleven deeg om het tweede suikerbrood te vormen.
 8. Laat het deeg in drie kwartier bij 28 graden in een tochtvrije, vochtige ruimte rijzen tot het verdubbeld is in volume. Dit kan in een zelfgemaakte rijskast, maar bijvoorbeeld ook door het deeg in twee in elkaar gestapelde plastic bakken te zetten, hier een schaaltje dampend water bij te zetten en de bakken af te sluiten met een deksel. Op www.baksels.net/rijskast vindt u een uitleg hoe u zelf een rijskast maakt.
 9. Verwarm de oven voor op 175 graden (conventioneel met onder- en bovenwarmte). Zet de broden net onder het midden van de oven en giet een klein scheutje water op de verdiepte opvangplaat onderin de oven voor stoomvorming. Bak de broden in 45-50 minuten goudbruin en gaar. Het brood is gaar als de kerntemperatuur 95 graden is.
 10. Haal de broden uit de oven en bestrijk ze met gembersiroop. Wacht een minuut of twintig tot de broden iets afgekoeld zijn en haal ze dan uit de vorm. Haal de broden voorzichtig los met een mes en laat ze verder afkoelen op een rooster. U kunt ervoor kiezen om ook de zijkanten nog met gembersiroop te bestrijken.

Tip: suikerchips kunt u kopen bij molens en winkels met bakkersbenodigdheden, bijvoorbeeld De Zuidmolen in Groesbeek.

Kijk voor meer streekbroodrecepten, zoals Twentse krentewegge, Friese kaellepoot en Jouster pof in Landleven mei, die verschijnt op 23 april 2019.

Sukerbole-toetje

Restjes? Maak sukerbole-toetje

Friezen weten wel wat lekker is. Van droog geworden suikerbrood maak je dit heerlijke nagerecht: een broodpudding van suikerbrood. Met een klein tikje Beerenburg voor een speciaal effect.

naar het recept
Neem nu een Landleven proefabonnement!

Landleven is hét magazine voor buitenwonen en buitenleven. Met elk nummer 164 pagina’s tuintips, de lekkerste recepten, inspirerende buitenwoonreportages, dieren, natuur, er-op-uit, creatieve doe-het-zelf-artikelen en nog veel meer.

Profiteer nu van ons extra voordelige aanbod: 10 nummers Landleven voor slechts € 29,50 en ontvang gratis de special Moestuin t.w.v. € 7,95! Je zit nergens aan vast, want het abonnement stopt automatisch!

Bestel nu
-->