speculaas deeg in houten vorm

Zelfgemaakte speculaasjes

Zelfgemaakte speculaasjes zijn de lekkerste. Volgens Lydia Koopman uit het Branbantse Boekel kun je het beste rijstemeel gebruiken in plaats van gewone bloem om het speculaasplankje mee te bestuiven. Dat werkt nog gemakkelijker!
Bereidingstijd: 1 uur 45 min.

Dit heb je nodig:

  • 75 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 1 el melk
  • Rasp van 1/4 citroen
  • 150 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 2 tl speculaaskruiden
Tip:
Gebruik rijstemeel in plaats van gewone bloem om het speculaasplankje mee te bestuiven. Dat werkt echt super!

Bereidingswijze:

  1. Klop de boter en de suiker tot een mooi mengsel. Meng de melk en de citroensap erdoor.
  2. Zeef alle overige ingrediënten bij het botermengsel en kneed tot een mooi deeg.
  3. Maak van het deeg een bal en verpak het in huishoudfolie. Leg het in de koelkast en laat het daar een uur tot een dag rusten.
  4. Haal het deeg tien minuten voor gebruik uit de koelkast.
  5. Vorm koekjes met behulp van een bebloemd speculaasplankje. 
  6. Bak de koekjes tien minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. 
  7. Laat ze vijf tot tien minuten op de bakplaat liggen voordat je ze verplaatst naar een koekjesrek om helemaal af te koelen.

Speciale editie Appeltaarten

Iedereen houdt van appeltaart. Heerlijk, niet moeilijk om te maken en geschikt voor iedere gelegenheid. Het liefst met appels van eigen erf of van oude fruitrassen. Onze 35 lekkerste recepten en tips voor de appeloogst vind je in de Landleven speciale editie Appeltaarten! 
Prijs: €8,95.