boterkoek op taartschaal

Boterkoek met een twist

Heb je zin in een gemakkelijke én bijzondere taart? Dan is deze boterkoek zeker het proberen waard. De gember geeft een verrassende smaak die perfect past in de verder heerlijk zoete boterkoek.
Aantal personen: 6.
Bereidingstijd: 2 uur, 15 min.

Dit heb je nodig:

  • 300 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 300 g bloem
  • 4 bolletjes stemgember
  • 1 ei, losgeklopt
Verder
  • boterkoekvorm

Zo ga je te werk:

  • Klop de boter met de suikers en het zout tot een romig geheel.
  • Meng er de bloem door en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Hak de gember fijn en meng de helft door het deeg.
  • Pak het deeg in met huishoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Vet een boterkoekvorm in met wat boter. Druk het deeg in de vorm en strijk de bovenkant plat.
  • Verdeel de overgebleven gember over de koek en druk de stukjes in het deeg.
  • Bestrijk nu de bovenkant met het losgeklopte ei en maak er met een vork een mooi ruitpatroon in.
  • Bak de boterkoek in een voorverwarmde oven op 200 graden in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de koek goed afkoelen voordat je hem in (kleine) stukjes snijdt en serveert.

Tips

  • Heb je geen boterkoekvorm? Geen nood, gebruik dan een quichevorm of andere lage bakvorm. Gebruik wel een dichte vorm: uit een springvorm kan de smeltende boter druipen.
  • Niet zo dol op gember? Laat deze dan gewoon achterwege.

Landleven special Koekjes

In deze special hebben we onze 40 lekkerste recepten verzameld. Basisrecepten, maar ook recepten voor streekkoekjes of klassiekers als stroopwafels en kokosmakronen.
Prijs: €8,95.