Recepten van de beste snertkokers: Gerard

Recepten van de beste snertkokers: Gerard

Op 16 februari 2018 roerden fanatieke hobby- en profkoks van alle leeftijden in hun pannen in de keukens van het Groningse Alfa College Kluiverboom. Ze deden mee aan het 24e WK Snert- en Stamppotkoken.
Het recept voor erwtensoep van deelnemer Gerard Spijkerman uit Moordrecht is traditioneel. “Ik ben nog van de oude stempel en maak snert zoals ze in essentie is.” Maak en probeer het recept voor erwtensoep van Gerard zelf!
 

Recept voor erwtensoep/snert van Gerard Spijkerman

Dit heb je nodig:

  • 1 kg varkensprocureur
  • 500 g pekelspek
  • 1 knolselderij
  • 1 kg uien
  • 2 winterwortels
  • 750 g prei
  • 800 g spliterwten
  • aardappelen, geschild, naar smaak
  • zout, zwarte peper en aroma
  • 1 rookworst
  • verse bladselderij, naar smaak

Zo ga je te werk:

  1. Zet de procureur en het spek op met koud water. Laat het drie uur zachtjes laten koken tot het een lekkere bouillon is.
  2. Snijd de knolselderij, winterwortel en ui heel klein; dat kan ook in de keukenmachine. Snijd de prei in grovere stukken.
  3. Zet de erwten op met 5 liter water en voeg de knolselderij, de winterwortel, de prei en de ui toe. Breng het aan de kook en laat het zo’n anderhalf, twee uur ‘aan snert’ koken.
  4. Voeg voor de binding het laatste half uur aardappel naar smaak toe, die ook in de keukenmachine is fijngesneden. Je kunt de soep ook meer binding geven met aardappelmeel. Daarvan gaat de snert een beetje glimmen.
  5. Haal de botten uit het gare vlees en snijd het vlees in snippers.
  6. Meng de bouillon met de gekookte groente.
  7. Voeg het vlees toe.
  8. Het moet een goede stevige snert worden waar de lepel bijna in blijft staan.
  9. Voeg naar smaak zout, aroma en peper toe.
  10. Het pekelspek kan door de soep of op roggebrood geserveerd worden. Stukje worst erin, beetje bladselderij, klaar!

Recept voor erwtensoep snert van Gerard Spijkerman
Bekijk onze shop tips
Placemat Marjolein Bastin Placemat Marjolein Bastin € 2,50

Verkoop door:
Tafel en keuken

Shop nu
Keltum Soeplepel Keltum Soeplepel € 11,95

Verkoop door:
Dille & Kamille

Shop nu
Soepterrine porselein 3 liter Soepterrine porselein 3 liter € 29,99

Verkoop door:
Cookinglife

Shop nu
Boerenbont soepkom Boerenbont soepkom € 6,95

Verkoop door:
Tafel en keuken

Shop nu
Landleven scheurkalender 2020 voor maar € 14,95

Elke dag een nieuwe tip, een nieuw feitje of een leuke spreuk. Dat is wat je krijgt met de nieuwe scheurkalender van Landleven! 

Bestel hier
-->