Mayonaise maken

Zelf mayonaise maken is niet moeilijk en het is zo klaar. Zonder overbodige toevoegingen maak je zo een heerlijke smaakmaker voor bij bijvoorbeeld gebakken aardappelen. Dus pak de staafmixer en doe als Klaske in dit filmpje.

Dit heb je nodig:

  • 1 eidooier
  • 2 tl dijonmosterd
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 1 tl ijskoud water
  • een snuf zout
  • 200 ml zonnebloemolie 

Zo ga je te werk:

  1. Doe in een hoge mengbeker de eidooier, mosterd, wijnazijn, water en het zout.
  2. Giet de zonnebloemolie erop.
  3. Zet de staafmixer onder in de mengbeker. Zet de mixer aan en wacht tot de mayonaise gaat emulgeren (binden).
  4. Beweeg de mixer (terwijl hij aanstaat) nu langzaam naar boven tot alle olie opgenomen is. Mix niet langer dan noodzakelijk is. Proef de mayonaise en breng eventueel verder op smaak met zout, peper en citroensap.
De mayonaise blijft enkele dagen goed in een afgesloten pot in de koelkast. Let op: zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een verminderd afweersysteem eten deze mayonaise liever niet, in verband met het rauwe ei.

Op zoek naar lekkere recepten?

De lekkerste recepten vind je in dit mooie kookboek van onze culinair redacteur Klaske!

Bestel hier
-->