Groentebouillon in een rode pan met een soeplepel

Zelf bouillon maken

De basis van een lekkere soep is een goede bouillon. Het voorbereiden op zich kost niet veel tijd, maar laat de bouillon wel urenlang zachtjes trekken om op smaak te komen. Dat kan prima in een warme oven of op een laag gaspitje. Maak grote porties en vries wat je niet direct gebruikt in, dat werkt prima.

Groentebouillon

Snijd verschillende groenten in grove stukken, zoals wortel, prei, ui (schil laten zitten), venkel, knol- en bleekselderij. Bak de groenten aan in een scheut olie. Voeg wat geurige verse kruiden toe zoals tijm, laurier, rozemarijn en peterselie. Voeg genoeg water toe zodat alles ruim onder staat en breng het geheel aan de kook. Laat de bouillon trekken op een laag vuur. Zeef daarna de bouillon en breng op smaak met zout en peper.

Kippenbouillon

Leg een soepkip in een ruime pan en giet er ongeveer twee liter water bij. Breng het geheel aan de kook en schep af en toe het witte schuim weg. Voeg grof gesneden groenten toe (ui, prei, wortel, bleekselderij), wat verse kruiden (tijm, laurier) en specerijen (kruidnagel, foelie, peperkorrels). Laat de bouillon minimaal twee uur trekken, net niet tegen de kook. Zeef daarna het geheel, breng het op smaak met zout en peper en gebruik het vlees als vulling voor de soep.

Runderbouillon

Deze maak je op dezelfde manier als kippenbouillon, maar vervang het kippenvlees door runderschenkel (of poulet en mergpijp) en voeg wat jeneverbessen en twee teentjes knoflook toe.

Bekijk onze shop tips
Landleven theedoeken (set van 2) Landleven theedoeken (set van 2) € 14,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Landleven schort Landleven schort € 29,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Landleven special Streekgerechten Landleven special Streekgerechten € 7,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Koken met Klaske Koken met Klaske € 29,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu