Kiwi jam in een jampotje en 1,5 kiwi ernaast

Winters jam maken

Jam maken in de winter doe ik regelmatig. Het klinkt raar, maar eigenlijk is het heel logisch. Ten tijde van de overvloedige oogst ben ik druk met –inderdaad- oogsten. Het kost me genoeg tijd al die lekkere besjes te plukken, ritsen, wassen en te sorteren. Voor jam maken heb ik dan eigenlijk geen tijd.

Klaskes oplossing: al het fruit dat geschikt is voor de jam gaat eerst de vriezer in. Netjes gewassen, gedroogd en als ik erg georganiseerd ben ook nog eens per kilo verpakt. Wanneer ik dan tijd heb, zoals nu bijvoorbeeld, dan ga ik lekker jam koken. Een bijkomend voordeel van jam maken in de winter: je hebt geen last van kokend hete pannen en een keukentafel vol warme jampotten in een tropisch warme augustus. Tijdens een koude winterdag is al die hete jam toch minder bezwaarlijk.


Varianten
Jam maken in de winter doe je dus met de inhoud van je vriezer. Mijn dagje jam maken leverde de volgende varianten op: bosvruchtenjam, pruimenjam met kaneel en kardemom, kruisbes-kiwi-jam en bananenjam. Elke jam maakte ik op ongeveer dezelfde manier: 1 kilo fruit mengen met 500 gram geleisuiker speciaal. Enkele minuten koken (volg de aanwijzigen op de verpakking) en dan kokendheet in de potjes gieten.

Bosvruchtenjam
De bosvruchtenjam maakte ik van verschillende vruchten: aardbei, rode bes, zwarte bes, framboos en blauwe bes. Van allerlei soorten had ik wat kleinere hoeveelheden liggen, ik zorgde gewoon dat het totale gewicht 1 kilo was. Verder voegde ik het sap van 1 citroen toe, om te zorgen dat het fruit goed geleert én voor een goede balans tussen zoet/zuur.

Pruimenjam
Van pruimen had ik 1,4 kilo liggen. Daar ging de benodigde hoeveelheid suiker bij plus 2 kaneelstokjes en 6 gekneuse kardamompeultjes. Koken als gebruikelijk, alleen de kaneelstokjes niet vergeten te verwijderen voor je de jam in de potjes doet.

Kruisbessenjam
De hoeveelheid kruisbessen die ik in de vriezer had, viel helaas een beetje tegen. Daarom had ik de besjes gemengd met 5 verse, in stukjes gesneden gele kiwi's die nog op de fruitschaal lagen. Een goed geslaagde combinatie.

Bananenjam
Bananenjam was een experiment. Mijn halve vriezer bleek namelijk vol te liggen met bananen. Bijna altijd zit er wel een trosje bananen bij de wekelijkse boodschappen. Ze worden niet altijd opgegeten: ander fruit is opeens wat aantrekkelijker of ze worden snel bruin. Weggooien doe ik echter nooit, dat vind ik echt zonde van het fruit en juist de bananen met bruine spikkels zijn het beste van smaak. Ik vries ze altijd in om later te gebruiken in bananenbrood, -cake of smoothies. Maar nu gingen ze dus door de jam.

Twee tips: combineer banaan in stukjes met bananenpuree. Alleen puree geeft de structuur van een babyhapje en daar moet je toch een beetje voor oppassen. Tweede tip: voeg het sap van 1 citroen toe, dan geleert de jam beter. OK, ook nog tip drie. Maak genoeg, want deze potten waren als eerste op!

Landleven special Plukgeluk

Boerenbloemen zijn precies zoals bloemen bedoeld zijn. Misschien niet heel stijlvol of verfijnd maar des te kleurrijk en vrolijk. In deze special vind je alles over traditionele erfbloemen als dahlia’s, narcissen, seringen, lupines en stokrozen. Met tips op het gebied van standplaats en verzorging en de mooiste foto’s van tuinen vol boerenbloemen!
Prijs: € 8,95